«Χαριστική βολή» στα ήδη μειωμένα έσοδα (λόγω της ύφεσης και της σταθερής μείωσης των «ενεργών» ασφαλισμένων) δίνουν στο ΙΚΑ και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις.

Η αναλογιστική μελέτη του Ταμείου έδειξε έλλειμμα 4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ είναι το ταμειακό έλλειμμα της φετινής χρήσης, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων που θα δικαιούνται εφάπαξ μέχρι τις 31/12/2010 θα φτάσει τις 50.000 (οκταπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με άλλες χρονιές). «Το ομιχλώδες τοπίο για την εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο σε συνδυασμό με τις περικοπές των επιδομάτων και τη μείωση των αποδοχών που διαμορφώνουν ένα κακό εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο, οδηγούν τα στελέχη του Δημοσίου στην έξοδο» εξηγεί στην «Η» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ Ν. Καλάκος. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων είναι:

Το γεγονός ότι η αναλογιστική μελέτη που έδειξε το έλλειμμα των 4 δισ. ευρώ στηρίχθηκε στα στοιχεία του Αυγούστου λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση κατά 10% του ποσού του εφάπαξ και την αύξηση κατά 1% της εισφοράς των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Η μελέτη περιλαμβάνει σενάριο για τη μείωση του ελλείμματος των 4 δισ. ευρώ, εφόσον μειωθεί επιπλέον 10% το εφάπαξ και αυξηθεί κατά 1% (φτάνοντας στο 2%) η εισφορά των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Η ιδιότυπη στάση πληρωμών, καθώς το ταμείο πληρώνει αυτή την περίοδο εφάπαξ σ\’ όσους είχαν λάβει συνταξιοδοτική απόφαση το Νοέμβριο του 2009! (μέσα στο 2013 θα εισπράξουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010, ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει εκτίμηση για το χρόνο πληρωμής).

Νέο δάνειο στο ΙΚΑ

Όπως συνεχίζει το σχετικό δημοσίευμα της \”Ημερησίας\”, αδυναμία πληρωμής συντάξεων και κύμα συνταξιοδοτήσεων υπάρχει και στο ΙΚΑ … ΕΤΑΜ. Με δεδομένο το πρόβλημα ρευστότητας και την ανάγκη πληρωμής ανελαστικών δαπανών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η διοίκηση αποφάσισε να δανειστεί για 15 ημέρες (από 19 Σεπτεμβρίου … 4 Οκτωβρίου) 200 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ (τα 100 εκατ. ευρώ) και το ΤΑΠ της ΔΕΗ (τα υπόλοιπα 100). Το δάνειο θα δοθεί από τα διαθέσιμα των Ταμείων στην Τ.τ.Ε με τόκο 3,814%. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Ν. Χατζόπουλος ανακοίνωσε ότι μέσα σε 2 ημέρες 1.000 υπάλληλοι από τους 8.385 παραιτήθηκαν υποβάλλοντας αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το ΙΚΑ … ΕΤΑΜ επιδιώκοντας να στηρίξει τα έσοδα από εισφορές ανακοίνωσε χθες ότι:

Θα επιβάλει άμεσα πρόστιμα σε όσους εργοδότες διαπιστώνεται κατά τους φορολογικούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ ότι έχουν απλήρωτες εισφορές.

Θα αναστέλλει έως τις 31/12/2012 τη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε όσους οφειλέτες ενταχθούν σε διακανονισμό των χρεών τους υποβάλλοντας αιτήσεις. Οι οφειλές που αφορούν το έτος 2011 ρυθμίζονται σε 36 – 48 μηνιαίες δόσεις, ενώ οι οφειλές από προηγούμενα έτη κεφαλαιοποιούνται στις 31/12/2010 και για την εξόφλησή τους καταβάλλεται ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μέσου όρου των τρεχουσών εισφορών του Δ΄ τριμήνου του 2010. Οι οφειλέτες οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν απασχολούν υπαλλήλους και οι οφειλέτες από οικοδομοτεχνικά έργα θα καταβάλουν το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής για ποσά κατώτερα των 300.000 ευρώ και το 0,80% για μεγαλύτερα ποσά. Εφόσον η αίτηση υποβληθεί έως τις 31/10/2011, θα παρέχεται έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook