Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ για να διασφαλίσει νομικά τη διατήρηση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή της για τα εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα αυτό αντανακλά την ανησυχία της Ιρλανδίας ότι μπορεί να εξαναγκασθεί να αυξήσει τον συντελεστή 12,5% που επιβάλει στα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Με επιστολή που έστειλε ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην ΕΕ στις 2 Σεπτεμβρίου στην ευρωπαϊκή προεδρία, σημειώνει το δημοσίευμα, ζητούσε να προσαρτηθεί ένα πρωτόκολλο στη συνθήκη για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, το οποίο θα διασφαλίζει ότι δεν θα θιγεί η αρμοδιότητα της χώρας του για τη φορολογία.

«Ο συντελεστής 12,5% για τη φορολογία των επιχειρήσεων ήταν κεντρικό στοιχεία της βιομηχανικής μας πολιτικής, αποτελεί ένα συστατικό της ταυτότητάς μας διεθνώς και είναι κρίσιμης σημασίας για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας μας και της αύξησης της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Λουσίντα Κρίτον, στους Financial Times.

Η Ιρλανδία ζητεί να περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο εγγυήσεις και για την αρμοδιότητα της σε ευαίσθητα θέματα κοινωνικής και ηθικής φύσης, όπως το δικαίωμα για τη ζωή, την οικογένεια και την εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αποφασίσει τον Ιούνιο του 2009 να δώσουν εγγυήσεις στην
Ιρλανδία σε όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά παρέπεμψαν τη σχετική έγκριση μαζί με την υπογραφή της συνθήκη ένταξης της Κροατίας.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κροατίας και εν όψει της επικύρωσης της συνθήκης ένταξής της τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η Ιρλανδία έστειλε τη σχετική
επιστολή στην ευρωπαϊκή προεδρία.

Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές, αν το ιρλανδικό πρωτόκολλο θα συμφωνηθεί στην ΕΕ πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη της Κροατίας.

Σημειώνει ακόμη, ότι παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών έναντι της Ιρλανδίας, το αίτημα της χώρας μπορεί να προκαλέσει αντιπαράθεση, δεδομένου ότι η Γαλλία και η Γερμανία στοχοποιούν συνεχώς το χαμηλό φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας.

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότειναν την εναρμόνιση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων και την καθιέρωση ενός νέου πανευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.