Τον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», είπε και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, είπε ότι υπήρξε πρόοδος και προσέθεσε ότι αυτές θα δοθούν στην κατάλλη τιμή.

Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν είπε από την πλευρά του ότι μετά τη διακοπή 10 ημερών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα.

Προσδοκούμε την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και τόνισε ότι χρειάζεται να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και την επιμονή της κυβέρνησης προς αυτό το στόχο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ισχυρή της δέσμευση να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε.

Για την 6η δόση ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η καταβολή της θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε συγκεκριμένη ημερομηνία αναφέρθηκε όμως η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις 14 Οκτωβρίου είπε, αφού ανέφερε ότι η απόφαση για την έγκριση καταβολής της θα γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα.

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και πάλι στα σχέδια για παρουσίαση μελέτης σχετικά με το ευρωόμολογο, η οποία αναμένεται εντός του φθινοπώρου, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της μελέτης θα προϋποθέτουν την ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισε ζήτησε για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι θα πρέπει να υλοποιήσει στο ακέραιο τους στόχους της και να μην αποκλίνει της προσπάθειας της να ευθυγραμίσει τα δημόσια οικονομικά της με τις άλλες χώρες του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, απ' ότι φαίνεται, οι Ευρωπαίοι είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν επανέλαβε την Παρασκευή το αίτημα της χώρας του για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα για να συμμετάσχει το δεύτερο πακέτο βοήθειας,

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει σήμερα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση που θα είναι κατάλληλη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λετονία.

Στο Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά και Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκάιτνερ είπε επίσης ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο Αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

«Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

Ορισμένοι αναλυτές προτείνου ως καλύτερη λύση από την αύξηση των κεφαλαίων τη μόχλευση του EFSF, ώστε τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τμήματος των πιθανών ζημιών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ΄ότι να αγοράζει απλώς τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τα λεφτά στο χέρι.

Ένα από τα τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αυτής της λύσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» όπως η Γαλλία και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη.