Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία καθώς διαδηλωτές που αξιώνουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας βγήκαν ξανά στους δρόμους αψηφώντας τη συνεχιζόμενη σκληρή καταστολή, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Περίπου 21 πολίτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε το Συμβούλιο της Συριακής Επανάστασης.

«Οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας συνεχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως», ανέφερε ο Σελίμ αλ Σαλμάν, δικηγόρος από την Ιντλίμπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya χθες βράδυ. Πρόσθεσε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο οι κάτοικοι να βοηθούν τους τραυματίες.

Έξι χωρικοί σκοτώθηκαν από στρατιώτες που καταδίωκαν λιποτάκτες στη Χαλφάγια, μια πόλη στη Χάμα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο. Θάνατοι σημειώθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα Δαμασκό, στην Χομς, στην κεντρική Συρία, και στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναφέρθηκαν μετά τις μεσημεριανές προσευχές στη Συρία, καθώς οι κινητοποιήσεις μπήκαν στον έβδομο μήνα.

«Συνεχίζουμε ώσπου να ρίξουμε το καθεστώς», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι συμμετέχοντες.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Συρίας κατηγόρησε τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι ότι ενθαρρύνει την ξένη ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας, μετέδωσε το αλ Αραμπίγια. Η κυβέρνηση στην Δαμασκό εξέφρασε «κατάπληξη και βαθιά ανησυχία» για την πρόσφατη συνάντηση του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου αλ Αράμπι με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο.

Επίσης χθες οι συριακές δυνάμεις συνέχιζαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καταδίωξης λιποτακτών στα σύνορα με το Λίβανο. Ένας Λιβανέζος τραυματίστηκε από πυρά στην περιοχή Ακάρ, μερικές ώρες αφότου σύροι στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ κατά λάθος εναντίον μονάδας του στρατού του Λιβάνου στην ίδια περιοχή.