Η διαδικασία των δημοσίων ακροάσεων-καταθέσεων στην ερευνητική επιτροπή υπό το νομικό Πόλυ Πολυβίου, για τη φονική έκρηξη, στις 11 Ιουλίου, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκε ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό, ολοκληρώθηκε σήμερα.

Στην επιτροπή κατέθεσαν 32 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Χριστόφιας και οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Κυπριανού και Παπακώστας.

Ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Κυπριανού αποποιήθηκαν οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης, ενώ ο κ. Παπακώστας δήλωσε ότι με την παραίτησή του ανέλαβε το μερίδιο πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί.

Ο κ. Πολυβίου στο τέλος της διαδικασίας υποσχέθηκε ότι το πόρισμά του θα είναι αξιόπιστο, θα καταδεικνύει τους υπεύθυνους και θα εκδοθεί κατά το δυνατόν στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε κλείσει τρεις βδομάδες καθόλου εύκολες, ούτε για εμάς ούτε για τους συγγενείς. Με έχουν συγκλονίσει οι μαρτυρίες που ήρθαν ενώπιον μου και η έννοια της απώλειας και θυσίας των 13 είναι ακόμη πιο βαθιά χαραγμένες μέσα μου», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Παρά τα 63 μου χρόνια και τα 35 στη δικηγορία, ήταν και παραμένει μια δύσκολη υπόθεση λόγω του τραγικού πλαισίου, σημείωσε ο κ. Πολυβίου.

«Από όλη τη μαρτυρία, 32 μάρτυρες, το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι πως και οι 13 είναι αδικοχαμένοι, είναι μια τεράστια απώλεια που δεν έπρεπε να γίνει. Μπορούσε να αποφευχθεί πάμπολλες φορές κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών. Αυτοί οι 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του 14ου, που είναι βαρέως ασθενής, είναι ήρωες και συμπάσχω με τους συγγενείς, γιατί δεν υπάρχει πιο τραγική απώλεια από εκείνην που μπορεί να αποφευχθεί. Το στοιχείο του ηρωισμού και για τους 13 είναι έντονο και δεδομένο. Θα μπορούσαν όλοι να μην είχαν πεθάνει, αλλά έκαναν το παραπάνω βήμα που απαιτούσε η συνείδησή τους» πρόσθεσε.

Επίσης ανέφερε ότι διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο να καλέσει και άλλους μάρτυρες, εάν χρειαστεί, πριν ολοκληρωθεί η συγγραφή του πορίσματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πολυβίου δήλωσε ότι η προγραμματισμένη για χθες κλήτευση στην επιτροπή του κ. Πανίκου Κουμνά, στελέχους της ΚΥΠ και απεσπασμένου στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου Χριστόφια, ματαιώθηκε, διότι, όπως εξήγησε, έχει μελετήσει την κατάθεσή του στην Αστυνομία και έχει μιλήσει με τον ίδιο, ο οποίος είναι στη διάθεσή του.

«Ειδοποίησα, όμως τον κ. Κουμνά ότι είναι ενδεχόμενο να τον καλέσω, και ένας από τους δικηγόρους, σήμερα, εκ μέρους συγγενούς ή συγγενών, μου ζήτησε να τον καλέσω για συγκεκριμένους λόγους», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Πολυβίου δεν απάντησε εάν θεωρεί βασικό μάρτυρα τον κ. Κουμνά, ούτε και στην ερώτηση εάν έχουν κατατεθεί στην επιτροπή έγγραφα της ΚΥΠ.

«Το πρώτο ερώτημα αφορά πρόσωπο, τον κ. Κουμνά, δεν θέλω να πω τίποτε άλλο επ\’ αυτού του θέματος, και δεν θέλω να αποκαλύψω σε αυτό το στάδιο ποιο είναι το υλικό το οποίο έχω», ανέφερε.

Στη συνέχεια, δήλωσε πως κατετέθη ενώπιόν του πάρα πολύ υλικό, και έγγραφο και προφορικό. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πολυβίου είπε πως τέθηκε ενώπιόν του μαρτυρία που σχετίζεται με την επιλογή της ναυτικής βάσης στο Μαρί ως χώρου φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων, προσθέτοντας ότι στο πόρισμα θα εκφράσει άποψη σε σχέση με το ποίος επέλεξε το Μαρί.

Επίσης, απάντησε αρνητικά στο ερώτημα, αν προχθές, και ενώ κατέθετε ο πρώην υπουργός Άμυνας, επιδόθηκε σε ιδιαιτέρα του επιστολή από το Προεδρικό Μέγαρο.

Τέλος, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι έκρινε πως δεν χρειάζεται να πάρει κατάθεση από τον τραυματία, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης και νοσηλεύεται στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook