Διευκρινίσεις σχετικά με τις αιτίες που μπορεί να προκαλούν τη θαλάσσια ρύπανση κάνει ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου, Φραγκίσκος Δασκαλάκης.

Ο κ. Δασκαλάκης σημειώνει, με αφορμή τη συζήτηση για την εμφάνιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις τελευταίες ημέρες καφέ κηλίδων στη θαλάσσια περιοχή του Κουμπέ και του περιφερειακού, ότι αυτές μπορεί είτε να είναι πλαγκτόν είτε να είναι ρύπανση, που θα μπορούσε να προέρχεται είτε από διερχόμενα πλοία, είτε από άλλα αστικά λύματα.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η θαλάσσια ρύπανση μπορεί να προέρχεται από διάφορες άλλες αιτίες, φέρνοντας ως παράδειγμα και το πρόβλημα που προκύπτει από την περιοχή της Γεωργιούπολης και είναι γνωστό, αφού άλλωστε πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη.

Πάντως, ο κ. Δασκαλάκης τονίζει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για τα αίτια της θαλάσσιας ρύπανσης, όπου κι αν αυτή παρατηρείται, ενώ προσθέτει ότι το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου επιχειρεί με συνεχείς ελέγχους – επιθεωρήσεις MARPOL να διαπιστώσει εάν τα εμπορικά πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Ρεθύμνου τηρούν τις προϋποθέσεις για τη διαχείριση των πετρελαιοειδών καταλοίπων των αστικών λυμάτων και των απορριμμάτων. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα εκλήθη επιθεωρητής από το τοπικό κλιμάκιο του Ηρακλείου για να κάνει έλεγχο σε εμπορικό πλοίο, που βρισκόταν στο λιμάνι του Ρεθύμνου.

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook