Ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, του συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης στο νησί. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με μυστική ψηφοφορία τη Δευτέρα 19/9 στις 10.30π.μ. στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Κατατέθηκαν οι εξής υποψηφιότητες (αλφαβητικά):

– Γρηγόρης Αρχοντάκης, ως ανεξάρτητος υποψήφιος

– Κωστής Καμπιτάκης, ανεξάρτητος υποψήφιος

-Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοίκητη Κίνηση : Κυριάκος Βιρβιδάκης- Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ως επικεφαλής συνδυασμού,

– Αυτοδιοικητικό Κίνημα Κρήτη:Γιάννης Κουράκης, ως επικεφαλής συνδυασμού 

– Ρούσσος Κυπριωτάκης, ως ανεξάρτητος υποψήφιος

-Λαϊκή Συσπείρωση : Μανώλης Συντιχάκης, ως επικεφαλής συνδυασμού

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη της γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ, τα οποία έχουν ήδη εκλεγεί με μυστικές ψηφοφορίες από τα δημοτικά συμβούλια των 24 δήμων της Κρήτης.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης αποτελείται από 125 εκπροσώπους των δήμων του νησιού και συγκεκριμένα τους 24 δημάρχους (άνευ εκλογής) και ακόμα 101 εκλεγμένους εκπροσώπους από τα δημοτικά συμβούλια, με πληθυσμιακή αναλογία. Ο Δήμος Ηρακλείου εκλέγει τα περισσότερα (28) μέλη στη Γενική Συνέλευση. Από τους 125 εκπροσώπους της Γενικής Συνέλευσης θα εκλεγούν στη συνέχεια 9 μέλη τα οποία θα εκπροσωπούν μαζί με τους 24 δημάρχους την Κρήτη στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (πρώην ΚΕΔΚΕ).

Η διαδικασία της εκλογής

Η εκλογή των 21 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης γίνεται κατά συνδυασμούς ή με μεμονωμένες υποψηφιότητες με βάση τις δηλώσεις συνδυασμών ή ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων που έχουν κατατεθεί έως τις 3μ.μ. της προηγουμένης (σ.σ. σήμερα Κυριακή).

Με φροντίδα των υπηρεσιών των ΠΕΔ, καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού και των μεμονωμένων υποψηφίων και σε κάθε ψηφοφόρο μέλος της Γενικής Συνέλευσης, δίνονται όλα τα ψηφοδέλτια. Οι προτιμήσεις των εκλεκτόρων για το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζονται με σταυρό προτίμησης δίπλα από το ονοματεπώνυμο και έως το συνολικό αριθμό των εκλεγομένων μελών.

Στην ίδια συνεδρίαση, ταυτόχρονα με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά με ξεχωριστή διαδικασία, εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση τα 3 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου που περιλαμβάνει όλους τους υποψηφίους.

Για να καθορισθούν οι έδρες που αναλογούν σε κάθε συνδυασμό διαιρείται ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των εδρών του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκλογικό μέτρο αποτελεί ο ακέραιος αριθμός που είναι ο πλησιέστερος προς το πηλίκο.

Μετά την καταμέτρηση προκύπτουν οι 21 εκλεγμένοι από μέλη των συνδυασμών ή ανεξάρτητους υποψηφίους που συγκέντρωσαν ψήφους ίσες με το εκλογικό μέτρο και αυτοί θα αποτελέσουν τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης.

Εντός 10 ημερών πρέπει να συγκροτηθούν σε Σώμα και μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης είναι η εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γραμματέα και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook