Με επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε  στο Επιμελητήριο Ηρακλείου εκδήλωση με θέμα: «Κοινωνικός Τουρισμός – Μια νέα ευκαιρία για τον Κρητικό Τουρισμό» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης και διεύρυνσης της τουριστικής ελκυστικότητας της Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Κρήτης και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Όπως είναι γνωστό ο θεσμός αφορά σε εργαζόμενους, νέους, οικογένειες, ηλικιωμένους,  άτομα χαμηλού εισοδήματος, άτομα περιορισμένων φυσικών δυνατοτήτων καθώς και όλων των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις δραστηριότητες διακοπών.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης παρουσίασε πρόταση για ένα περιφερειακό πλαίσιο οργάνωσης και ανάπτυξης του Κοινωνικού Τουρισμού στην Κρήτη, ενώ κεντρικός ομιλιτής ήταν ο Norberto Tonini, μέλος της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για έναν «Ηθικό Τουρισμό» και τέως Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Κοινωνικού Τουρισμού ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Κοινωνικός Τουρισμός – Τουρισμός για την Ανάπτυξη».

Πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του παρουσιάζοντας αναλυτικά την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Τουρισμού στο νησί ανέφερε ότι «πρωταρχικός στόχος προκειμένου να καταλήξουμε σε αποτελέσματα είναι η δημιουργία ενός πλαισίου δράσεων και ενεργειών που θα προσδιορίζουν και θα συγκεκριμενοποιούν τον «κοινωνικό Τουρισμό» για την Κρήτη».

Τα δέκα αυτά σημεία-παρεμβάσεις είναι:

-Η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας ένα «τραπέζι διαρκούς δουλειάς», με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το χώρο του τουρισμού, τον κοινωνικό χώρο, και τον χώρο της Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την προετοιμασία όλων των επόμενων βημάτων.

-Δημιουργία ενός ηλεκτρονικού σημείου συνάντησης και κατάθεσης προτάσεων και απόψεων.

-Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που εμπλέκονται ή διαχειρίζονται θέματα κοινωνικού τουρισμού, καθώς και των ανθρώπων της τουριστικής αγοράς.

-Διοργάνωση workshops (συναντήσεις εργασίας) για τους επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου.

-Ακτινογράφηση των κατηγοριών στόχων που συνθέτουν τον κοινωνικό τουρισμό για τον προσδιορισμό των επιμέρους ενεργειών. 

-Συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνή ή ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ή προγράμματα όπως πχ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Κοινωνικού τουρισμού, στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών για ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο Τουρισμό (NECSTOUR)

-Σύνδεση με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης και μεταφορά καλών πρακτικών

-Επεξεργασία πακέτων από κοινού με τους εμπλεκόμενους φορείς του κοινωνικού χώρου και τους τουριστικούς επιχειρηματίες της Κρήτης και σύνδεσή τους  με την Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά.

-Διοργάνωση σχετικών συναντήσεων ή συνεδρίων και συμμετοχή σε ειδικές εκθέσεις.

-Έκδοση ενός οδηγού – εργαλείου «κοινωνικού τουρισμού» μέσα στον οποίο θα απεικονίζεται η προσφορά της Κρήτης και όλες οι αναγκαίες πληροφορίες.

Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «Το σύνθημα «Τουρισμός για Όλους» μας βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές αφού ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης αυτό γίνεται κοινωνική απαίτηση κυρίως από τα πιο εκτεθειμένα τμήματά της. Η σημερινή κατ’ επέκταση συνάντηση είναι ένα ξεκίνημα της δύσκολης διαδρομής που λέγεται Κοινωνικός Τουρισμός. Σίγουρα όμως η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να συνεργαστούμε αποτελεσματικά από τη στάση τη θέση φορέων της τουριστικής αγοράς και του κοινωνικού χώρου της Κρήτης».

 

Ο Norberto Toninι μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του ότι ο Κοινωνικός Τουρισμός σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι ο τουρισμός των φτωχών, και ότι οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης όπως αποφάσισαν να έχουν ένα κοινό νόμισμα το ευρώ, θα πρέπει να κάνουν πράξη και το κοινό κουπόνι για την πραγματοποίηση του Κοινωνικού Τουρισμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Εξάλλου η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ως ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για τον Κοινωνικό Τουρισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Κοινωνικού Τουρισμού παρουσίασε δια μέσου του στελέχους της Εύας Κατσαράκη τις καλές πρακτικές διαφόρων Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την ανάπτυξη του σημαντικού αυτού θεσμού. Το παρόν στην σημερινή εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη φορείς του τουρισμού και στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του κοινωνικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook