Η γερμανική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν κατάφεραν την Κυριακή, έπειτα από σχεδόν 10 ώρες συζήτησης, να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με τα επιδόματα για τους μακροχρόνια άνεργους.

Το βασικό θέμα της διαφωνίας είναι η αύξηση των επιδομάτων του λεγόμενου «Hartz IV» κατά 5 ευρώ, ώστε να ανέρχονται συνολικά σε 364 ευρώ, πέραν των επιδομάτων ενοικίου και θέρμανσης, κάτι που επιθυμεί η κυβέρνηση της Μέρκελ, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες το απορρίπτουν κατηγορηματικά ως ανεπαρκές.

Η εξελισσόμενη διαπραγμάτευση χαρακτηρίζεται ως δοκιμασία για την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απώλεσε το 2010 την πλειοψηφία που διέθετε στην Μπούντεσρατ, την άνω βουλή όπου εκπροσωπούνται τα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός εμμένει στη θέση ότι όσο πιο υψηλά είναι τα επιδόματα ανεργίας τόσο μειώνονται τα κίνητρα για τους άνεργους να αναζητούν εργασία, εκτιμώντας ότι θα χρειαζόταν ένας μισθός 1.200 ευρώ μηνιαίως για να υπερβαίνουν όσα οι χρονίως άνεργοι εξασφαλίζουν με τα επιδόματα του ταμείου ανεργίας.

Εάν υπάρξει συμφωνία, τα δύο σώματα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου θα προχωρήσουν στην αναδρομική εφαρμογή του μέτρου από 1ης Ιανουαρίου.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει πρόσφατα ότι η καταβολή των επιδομάτων σε 4,7 εκατ. δικαιούχους δεν γίνεται με διαφανή τρόπο, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να προτείνει αλλαγές στο πακέτο Hartz IV.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνχισθούν την επόμενη Πέμπτη.


in.gr