Φιλικά δεσμά θα συνδέσουν το Δήμο Μινώα Πεδιάδας με το Δήμο Λάγος της Γαλλίας, όπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης με το Δήμαρχο του Γαλλικού Lagos (Λάγος) κ. Christian Petchot-Bacqué. Το Λάγος είναι μια γαλλική κοινότητα τοποθετημένη στην περιφέρεια Aquitaine στη νότια Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας υποδέχτηκε τον κ. Christian Petchot-Bacqué με επταμελή αντιπροσωπεία, προκειμένου να επισκεφθούν τον οικισμό «Λαγός» στη δημοτική ενότητα Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στα πλαίσια ένταξης του οικισμού στην ένωση κοινοτήτων που έχει δημιουργηθεί με περιοχές που περιλαμβάνουν τη λέξη «Λαγός» ή «Λάγος» στην ονομασία τους. Μέχρι σήμερα Δήμοι από επτά σημεία του κόσμου συμμετέχουν στην Ένωση δημιουργώντας ένα δυναμικό πλαίσιο συνεργασίας με σκοπό την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων μεταξύ των περιοχών τους.

O κ. Καλογεράκης συζήτησε με τον κ. Petchot-Bacqué και τη γαλλική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στην Κρήτη από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ανταλλάζοντας απόψεις σε γενικότερα θέματα που σχετίζονται με τις περιοχές και τους κατοίκους τους. Αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν από κοινού ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση της συνεργασίας, ενώ έγινε λόγος για μια \”οικογένεια κοινοτήτων\”, οι οποίες σμίγουν με την ελπίδα να γνωριστούν καλύτερα και να ανακαλύψουν κοινά, ευνοώντας την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσά τους.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η γαλλική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στον οικισμό Λαγός του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, γνωρίζοντας από κοντά την Κρητική φιλοξενία. Παράλληλα ενημερώθηκε για την ιστορία του οικισμού, καθώς και για την πλούσια ιστορία και παράδοση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Επιπλέον, η γαλλική αντιπροσωπεία παρευρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στο Θραψανό για την παρουσίαση μουσικών εκδόσεων του Δήμου με έργα παραδοσιακών βιολατόρων. Μάλιστα ο κ. Petchot-Bacqué έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την παράδοση της Κρητικής μουσικής, απευθύνοντας και χαιρετισμό στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τις επτά περιοχές του κόσμου που ήδη συμμετέχουν στην Ένωση. Πρόκειται για τον οικισμό Λαγός στην περιφέρεια Aquitaine στη Γαλλία, την πόλη του Lagos στην περιφέρεια Algarve στην Πορτογαλία, την πόλη Velez- Malaga – Lagos στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας στην Ισπανία, τον οικισμό Λαγός του Δήμου Διδυμοτείχου στην Ελλάδα, όπως και την περιοχή του Πόρτο Λάγος του Δήμου Αβδήρων, την πόλη του Lagos Moreno της περιοχής Jalisco του Μεξικό και την πόλη Lagos της Χιλής στην περιοχή Los Rios.

Μέσα από το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας θα προωθηθούν κοινές δράσεις σε διάφορους τομείς, όπως πολιτισμός, τουρισμός, περιβάλλον, έρευνα και τεχνολογία, επιχειρηματικότητα – εμπόριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας κ.α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook