Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενόσω εκκρεμεί η τελική συμφωνία με την τρόικα. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στη δίνη είτε των υποχρεωτικών μετατάξεων είτε της ένταξης στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, ακόμη και απολύσεων.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που ξεκίνησαν από τους εργαζομένους σε Δ.Ε.Κ.Ο. και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα πλήξουν άμεσα και το προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα μετά και την επιστολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, με την οποία προαναγγέλλεται μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων.

Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση τμημάτων και διευθύνσεων με την ανάλογη μείωση των θέσεων προϊσταμένων, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, όπως έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών για την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού και στον στενό δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, η τρόικα δείχνει να μην ικανοποιείται από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για απομάκρυνση, λόγω συνταξιοδοτήσεων ή παραιτήσεων, 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 και ζητά περαιτέρω μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των δημόσιων δαπανών, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν σε υποχρεωτικές μετατάξεις, σε κενές θέσεις που θα προκύψουν, ενώ στην περίπτωση που ο υπάλληλος αρνηθεί τη νέα του θέση, θα απολύεται.

Όσον αφορά τους συμβασιούχους, που για φέτος μειώθηκαν κατά 50% έναντι σε σχέση με πέρυσι, η τρόικα ζητά να μειωθούν κατά 50% και για το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το μνημόνιο, οι συμβασιούχοι φέτος μειώθηκαν κατά 35.000 από πέρυσι, ενώ για το 2012 θα είναι λιγότεροι από 15.000.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook