Επί τα χείρω αναθεώρησε το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας ακόμη βαθύτερη ύφεση 5% για φέτος και 2% για το 2012 -ενώ ο αντιπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα δεν δίστασε να κάνει λόγο για μείωση 5,5% του ΑΕΠ φέτος και 2,5% τον επόμενο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά δε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το ΔΝΤ τονίζει ότι η Αθήνα, έχει εκφράσει την «απόλυτη δέσμευσή» της να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ και οι εταίροι της έχουν «δεσμευθεί να βοηθήσουν τη χώρα όσο αυτή βοηθάει τον εαυτό της», καθώς και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα του κοινού νομίσματος.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το ΔΝΤ ανέφερε ότι αναμένει η ύφεση στην Ελλάδα να διαμορφωθεί στο -5,0% το 2011 και στο -2,0% για το 2012.

Εφιαλτικές είναι δε και οι εκτιμήσεις του για την ανεργία, αναμένοντας να διαμορφωθεί φέτος στο 16,2% και του χρόνου στο 18,5%.

Δείτε το κομμάτι της έκθεσης με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ (αγγλικά)

Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του Economist, o αντιπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα εκτιμώντας πως το ελληνικό ΑΕΠ ενδέχεται να συρρικνωθεί 5,5% φέτος με την ύφεση να συνεχίζεται και το 2012, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Την εκτίμηση για βαθιά ύφεση φέτος συμμερίστηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

«Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη το 2011 ίσως διαμορφωθεί στο -5,5% περίπου. Επειδή χρειάζεται χρόνος για να βγεις από αυτή (την ύφεση), η μέση πρόβλεψη που κάνουμε για την ανάπτυξη το 2012 είναι -2,5%» είπε ο Τράα.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα, στο 1,6% για το 2011 και στο 1,1% για το 2012.

ΔΝΤ: Η Ελλάδα \”δεσμεύεται\” να παραμείνει στο ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση όπως αναφέρει το In.gr, έχει εκφράσει «την απόλυτη δέσμευσή» της να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν και αυτές δεσμευθεί «να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης», δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου υπογράμμισε πως «Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τη χώρα όσο αυτή βοηθάει τον εαυτό της» δήλωσε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Γιοργκ Ντεκρεσίν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook