Εισαγωγές μούστου με σκοπό την κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού των οινοστάφυλων, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, η οποία ήδη έχει ενημερώσει σχετικά τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, για την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων.

Η νομοθεσία δεν απαγορεύει την εισαγωγή μούστου. Απαγορεύει όμως τη διακίνηση των κρασιών ως ελληνικά ή κρητικά που είναι παρασκευασμένα από μούστο εισαγωγής ή προερχόμενο από άλλες περιοχές της Ελλάδας αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα λιμάνια και τα οινοποιεία ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί και η φήμη του κρητικού κρασιού. «Ζητάμε να γίνουν έλεγχοι για να ξεκαθαριστεί πού πήγαν οι μούστοι που ήρθαν στην Κρήτη και πού θα καταλήξουν. Να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους οι αρμόδιες υπηρεσίες και να έχουν αποτελεσματικότητα. Εμείς θα βγάλουμε στον αέρα τις επωνυμίες των επιχειρήσεων που έκαναν εισαγωγές, ζητούμε πλήρη διαφάνεια» επεσήμανε ο κ. Τζωρτζάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές είναι νόμιμες, παράνομη όμως είναι η διακίνηση του κρασιού που προέρχεται από ξένο μούστο δήθεν ως ελληνικό ή κρητικό.

Από την πλευρά του ο κ. Κουκιαδάκης παραδέχεται ότι έφθασε μούστος στην Κρήτη είτε από το εξωτερικό, είτε από άλλη περιοχή της χώρας και τονίζει ότι έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους σχετικούς ελέγχους.

(agronews.gr)