Τη δέσμευση του για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της παροχής εγγυήσεων μέσω του ΕΣΠΑ σε μικρομεσαίους έδωσε ο επίτροπος αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε πριν από λίγο μαζί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο επίτροπος επανέλαβε την πρόθεση του αδιάθετοι πόροι του ΕΣΠΑ να διατεθούν σε πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε παροχή εγγυήσεων (συνολικά 500 εκατ. ευρώ).

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα των απαλλοτριώσεων το οποίο εμποδίζει την επιτάχυνση μεγάλων έργων υποδομής. Ο κ. Χαν αναφέρθηκε σε ενδιάμεση λύση η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης και εν συνεχεία σε οριστική λύση μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι η κάλυψη των δαπανών απαλλοτρίωσης με μέγιστη αξία ίση με το 10% της συνολικής δαπάνης κάθε έργου (το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα) δημιουργεί προβλήματα στα έργα και θα πρέπει να αλλάξει με κατεύθυνση προς το ευρωπαϊκό πρότυπο.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να προχωρούν σωστά οι απαλλοτριώσεις και τα έργα.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης έφερε ως παράδειγμα το πρότυπο που ακολουθείται στην Ε.Ε. με μέγιστη δαπάνη ίση με το 2% – 3% για το κάθε έργο, ενώ αρμόδια στελέχη επισήμαναν ότι αναζητείται λύση με νομοθετική ρύθμιση του υπ. Δικαιοσύνης μέσω της οποίας οι δικαστικές αρχές θα επιβάλουν πολύ χαμηλότερο τίμημα για απαλλοτριώσεις οικοπέδων που σχετίζονται με μεγάλα έργα υποδομής.

Ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, αναφέρθηκε επίσης σε λίστα έργων η οποία από κοινού αποκρυσταλλώθηκε από την ελληνική και κοινοτική πλευρά και θα περιλαμβάνει 3 4 περιφερειακά, 33 τομεακά και 14 έργα που θα υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook