Το εμβόλιο για τον κοκκύτη που χορηγείται στα μικρά παιδιά, φαίνεται να χάνει την αποτελεσματικότητά του μετά από μια τριετία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, αν και διευκρινίστηκε πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να υπάρξει διασταύρωση και επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Γουίτ του Ιατρικού Κέντρου Κάιζερ Περμανέντε της Καλιφόρνια, που παρουσίασαν σχετική μελέτη τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν 15.000 παιδιά σε μια περιοχή της συγκεκριμένης πολιτείας των ΗΠΑ, όπου το 2010 είχε ξεσπάσει επιδημία της νόσου και είχαν πεθάνει 11 νήπια, ενώ είχαν μολυνθεί συνολικά πάνω από 8.000 άνθρωποι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μολύνσεις δεν είχαν συμβεί σε μη εμβολιασμένο πληθυσμό, αλλά στη συντριπτική πλειονότητά τους σε παιδιά που είχαν εμβολιαστεί πλήρως στην ηλικία των 8 - 12 ετών. Η έρευνα, έδειξε ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν παιδιά, στα οποία είχαν περάσει πάνω από τρία χρόνια μετά την χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου. Πολλά από αυτά τα παιδιά πάντως, δεν χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα, επειδή το εμβόλιο μετρίασε τα συμπτώματά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μέχρι 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί ένα παιδί, αν είχαν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια μετά την τελευταία δόση του εμβολίου, σε σχέση με όσα παιδιά η τελευταία δόση ήταν πιο πρόσφατη.

Οι επιστήμονες πάντως, εν αναμονή και νέων στοιχείων, τόνισαν ότι οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο του κοκίτη, καθώς σίγουρα τα προστατεύει αποτελεσματικά για τα πρώτα δύο έως τρία χρόνια, ενώ γενικά αμβλύνει τα συμπτώματα όσων μολύνονται.

Ο κοκκύτης, που ήταν πολύ πιο συχνός στο παρελθόν, προκαλεί ξεσπάσματα επίμονου βήχα, τα οποία διαρκούν έως δέκα εβδομάδες και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να αποβούν μοιραία, ειδικά για τα νήπια. Η συνήθης αντιμετώπιση, πλην του εμβολίου, είναι τα αντιβιοτικά, με τα οποία μειώνονται τα συμπτώματα. Περίπου 30 - 50 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται από κοκίτη κάθε χρόνο και περίπου 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν.