Το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφάσισε την παράταση για άλλες 90 ημέρες της εντολής του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, παρά το ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι δυνάμεις της Συμμαχίας είναι επιφορτισμένες με την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η τρέχουσα εντολή, που λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου, είχε ανανεωθεί τον Ιούνιο.

«Είμαστε εξαιρετικά επιτυχημένοι στην εκπλήρωση της εντολής του ΟΗΕ», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Πρόσθεσε ότι οι άμαχοι εξακολουθούν να απειλούνται και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί το ΝΑΤΟ να τους προστατεύει.

Πάντως, παρά το ότι ο Καντάφι έχει εξαφανιστεί, ομάδες που πρόσκεινται σε αυτόν εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση στις δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι επιχειρήσεις ήταν σε πλήρη ανάπτυξη με δεκάδες εξόδους μαχητικών. Σταδιακά, οι επιχειρήσεις αποκλιμακώθηκαν αλλά δεν έχουν τερματιστεί εντελώς.