Επισημαίνοντας ότι η στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα ήταν ένα τραγικό γεγονός, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι αυτή η τραγωδία, σε περίπτωση που συμβεί, θα έχει γραφτεί από τους ίδιους τους Έλληνες.

Ο συντάκτης μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας να αντιμετωπίσει την αλήθεια, σημειώνοντας ότι όταν οι πολιτικοί δεν έχουν το κουράγιο, τότε πρέπει να τους παρακινήσουμε.

Ξεκινώντας το άρθρο, παρομοιάζει την Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους της με επιβάτες που τσακώνονταν σε ένα πλοίο που βυθίζεται.

\”Μπορεί τη συνεργασία αυτή να μην την ήθελε κανείς, αλλά έχει διατηρηθεί μόνο και μόνο υπό το φόβο ότι αν τελειώσουν οι πόροι της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Ευρώπη\” αναφέρει.

Παρουσιάστηκε όμως μία ευκαιρία, όπως σημειώνει, για να αποσυνδέσουμε τα δεινά της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και πρέπει να την αρπάξουμε.

\”Μόνος υπόλογος η κυβέρνησή τους\”

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα θα ξεμείνει από μετρητά στις αρχές Οκτωβρίου εάν η επόμενη δόση δεν εκταμιευθεί. Μέχρι τον Δεκέμβριο όμως, δεν υπάρχουν λήξεις ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα, οι εγχώριες τράπεζες αναμφίβολα θα μπορέσουν να μετακυλήσουν τις μικρές πληρωμές των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Το θύμα από τα άδεια ταμεία του ελληνικού κράτους δεν θα είναι η αγορά ομολόγων, αλλά ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας και όσοι λαμβάνουν επιδόματα. Μόνος υπόλογος για αυτούς είναι η κυβέρνησή τους.

Οι \”FT\”, υποστηρίζουν ότι η τρόικα μπορεί να απειλήσει με αναβολή της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για τρεις μήνες.

\”Και αυτό θα πρέπει να κάνει εάν η Αθήνα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Θα είναι πραγματικά τραγικό εάν το ελληνικό Δημόσιο σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Θα είναι όμως, μία τραγωδία που έχει γραφτεί από τους ίδιους τους Έλληνες\” αναφέρει η εφημερίδα.

Δεν είναι χρέος των υπολοίπων να την αποτρέψουν. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν είναι επικίνδυνο για την Ευρώπη -η ένδεια της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα δεν θα προκαλέσει χρηματοοικονομική αναταραχή- αλλά κυρίως επειδή έτσι θα αναγκάσουν τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την αλήθεια.

Δεν είμαστε όλοι μαζί

Σύμφωνα με τους Financial Times, η αλήθεια απέχει πολύ από το \”είμαστε όλοι μαζί σε αυτό\”.

Οι Έλληνες είναι χωρισμένοι ανάμεσα σε εκείνους που ευνοήθηκαν από τη δυσλειτουργία του κράτους -τα καλά προστατευμένα και καλά αμειβόμενα κλειστά επαγγέλματα, τους δημόσιους υπαλλήλους, κλάδους που ελέγχονται από καταχρηστικά συνδικάτα- και την πλειονότητα εκείνων που δεν συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα, οι οποίοι πρέπει να χρηματοδοτούν αυτά τα προνόμια και τώρα βαστούν το μεγαλύτερο βάρος της αργοπορημένης λιτότητας. Τα δεινά της Ελλάδας δεν είναι εξωγενή, αλλά σύμφυτα με το πολιτικό της σύστημα.

Οι FT, σημειώνουν ακόμη ότι η Αθήνα δεσμεύθηκε στους πιστωτές της ότι θα αντιμετωπίσει αυτές τις ομάδες συμφερόντων.

Θα δημιουργούσε μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα ξεκλειδώνοντας ορισμένες πηγές ανάπτυξης και με πιο αποδοτικές και λιγότερες δημόσιες δαπάνες.

Η κυβέρνηση όμως, δίστασε να αποδεσμεύσει την οικονομία από τον έλεγχο των λίγων προνομιούχων. Αντιθέτως κατέγραψε ανεπαρκή δράση ως προς τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

Η Ελλάδα πρέπει να εξωθηθεί στην τελική αναμέτρηση

Η λαϊκή αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στη σωστή κατεύθυνση. Σε εκείνους που εκμεταλλεύονται ένα χρεοκοπημένο σύστημα. Αυτή θα ήταν η πολιτικά έξυπνη κίνηση.

Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο από έναν ηγέτη που αναγνωρίζει αυτή τη μάχη και παίρνει τη θέση όσων δεν βρίσκονται εντός συστήματος.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει ότι αν το ελληνικό κράτος δεν μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε η Ελλάδα ίσως να εξωθηθεί σε αυτή την τελική αναμέτρηση.

\”Όταν οι πολιτικοί δεν έχουν το κουράγιο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους παρακινήσουμε\” καταλήγει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook