Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα μετά τη λήψη των νέων επώδυνων μέτρων της κυβέρνησης εξήγησε στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος. Ένα από αυτά, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα 50%.

Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει αρχίσει να ακούγεται από διεθνείς παράγοντες και σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ανακοίνωση μέτρων για την επόμενη τριετία και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά την λήψη των νέων μέτρων, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην πολύωρη προσπάθειά του να εξηγήσει στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία.

Τα σενάρια αυτά είναι:

Το καλό: Είπε ότι το καλό -πρώτο- σενάριο αφορά την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.Το κακό: Το χειρότερο -δεύτερο- σενάριο είναι να μην προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και η χώρα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία - πρόκειται για τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορές στην Αργεντινή.Το καλύτερο: Το τρίτο σενάριο, που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό, σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» κατά 50% (όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος).

Στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση την ΕΚΤ.

Όπως όμως έσπευσε να διευκρινίσει, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το τρίτο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

 

in.gr