Συνδυασμό των παρεμβάσεων της ΕΚΤ και του EFSF προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη, εισηγήθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ, που χτυπά νέο καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία κατά την κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον.

«Υπάρχουν μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη και μια τεράστια αβεβαιότητα στις ΗΠΑ. Μπορεί να διατρέξουμε τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης» είπε και ζήτησε άμεση και συλλογική δράση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να μη χαθεί «η μάχη της ανάπτυξης».

Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εισηγήθηκε να υπάρξει ένας «συνδυασμός» των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη.

«Προσωπικά αναρωτιέμαι αν θα ήταν αναγκαίο να έχουμε ένα συνδυασμό των δύο, προφανώς με τη στήριξη των κρατών και εγγυήσεις κατά οργανωμένο τρόπο», είπε η Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να γίνουν ξεκάθαρα δανειστές των κρατών στην έσχατη ανάγκη.

Η ΕΚΤ «δανείζει ήδη, νομίζω με επιφυλάξεις, χωρίς μεγάλη σταθερότητα ή προβλεψιμότητα μακροπρόθεσμα, γεγονός που είναι ασφαλώς κάπως προβληματικό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον.

«Το κάνει πιθανότατα ως γέφυρα προς το EFSF καθώς (το Ταμείο) δεν είναι σε θέση να το κάνει», πρόσθεσε.

Το EFSF θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράζει το χρέος των κρατών αφού υπερψηφίσουν τη σχετική μεταρρύθμιση τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της ευρωζώνης, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Κίνδυνος να χαθεί η μάχη της ανάπτυξης

Για ενδεχόμενο κίνδυνο «κατάρρευσης της ζήτησης» προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ευρωζώνη δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ανορθώσουν την οικονομία τους.

«Σήμερα, αν δεν υπάρξει συλλογική γρήγορη δράση, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τη μάχη της ανάπτυξης», είπε η Λαγκάρντ κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

«Υπάρχουν μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη και μια τεράστια αβεβαιότητα στις ΗΠΑ. Μπορεί να διατρέξουμε τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης», τόνισε.

«Λοιπόν, ας σκορπίσουμε τα σύννεφα και την αβεβαιότητα! Είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε. Και κάτι τέτοιο απαιτεί σαφώς να δράσουμε συλλογικά. Ποιος θα είναι ο πρώτος που θα το κάνει; Ασφαλώς, μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να αντιμετωπίσουν κατεπειγόντως την ανεργία και να ελαφρύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όσον αφορά την Ευρώπη, θα πρέπει να δώσει κατεπειγόντως προτεραιότητα «στα δίδυμα προβλήματα του δημοσιονομικού χρέους και των τραπεζών», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Αναφερθείσα στα κράτη που βρίσκονται στην «καρδιά του προβλήματος» η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα προγράμματα προσαρμογής.

Σημείωσε ωστόσο ότι ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι συγκρατημένος, ώστε να μην πληγεί η ανάπτυξη, ενώ η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει επεκτατική.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook