Στην κατεύθυνση αλλαγής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα συνεχίζει να «δείχνει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως οι αποφάσεις για το επίπεδο της συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για τα ελληνικά ομόλογα θα καθοριστούν μετά την έκθεση της τρόικας.

Από την πλευρά του, όπως δημοσιεύει το in.gr, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος διαβεβαίωσε στη συνάντησή του με τον Β.Σόιμπλε στην Ουάσινγκτον πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το Σάββατο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε στη θέση του πως οι όροι της συμφωνίας επιδέχονται αναθέωρησης. Αυτό, σχολιάζουν αναλυτές, υποδεικνύει πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα ίσως πλέον να έχει καταστεί παρωχημένη.

Τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η τρόικα στην εφαρμογή των ήδη ανειλημμένων δεσμέσευων από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, δείχνουν επίσης πως και οι όροι για το δεύτερο πακέτο πιθανότατα θα αλλάξουν.

Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας έχουν δει σενάρια που θέλουν την ΕΕ να εξετάζει επέκταση του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από τον EFSF ώστε να είναι ανοικτό στο σύνολο των επενδυτών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την ανταλλαγή ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αγγίζει το 85%, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 90%. Το «κούρεμα» ανέρχεται σε 21%, επίπεδα που ορισμένοι αναλυτές κρίνουν ανεπαρκή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook