Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων εντάχθηκε το κτίριο που στεγάζει τις εφορίες στα Χανιά, στα πλαίσια των ενεργειών  του Υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

Η σχετική πράξη ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και εκτός από το κτίριο της οδού Τζανακάκη,  βγάζει στο «σφυρί» 34 ακόμα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ο ΟΠΑΠ και η χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000 παιγνιομηχανημάτων, μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του ΟΔΙΕ και της ΛΑΡΚΟ.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι με ποιό τρόπο θα γίνει η αξιοποίηση του ακινήτου που έχει ηλικία ζωής πάνω από 40 χρόνια.

Αγώνας δρόμου για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις για τις τρείς πρώτες ιδιωτικοποιήσεις που έχει θέσει ως προτεραιότητα η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος, για την οποία οι δύο πλευρές σχεδόν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, καθώς και για τις δύο συμβάσεις του ΟΠΑΠ, δηλαδή την επέκταση της υφιστάμενης άδειας και την παραχώρηση νέας για βιντεολόττο, όπου επίσης η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ κοντά.

Παρότι τα έσοδα δεν πρόκειται να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου εντός της εβδομάδας ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, το ύψος του ποσού θα υπερκαλύπτει τον στόχο για 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (συμπεριλαμβανομένων των 400 εκατ. ευρώ από το 10% του ΟΤΕ).

Για αργότερα φαίνεται ότι μετατίθενται για οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Κρατικών Λαχείων. Ο διαγωνισμός για τα Λαχεία προγραμματίζεται για το Νοέμβριο, ενώ για τους δύο οργανισμούς της Θεσσαλονίκης το 2012, μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΛΑΡΚΟ που ήταν στο πρόγραμμα για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ με πώληση πακέτου μετοχών του, καθώς και στην επέκταση της σύμβασης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Για τα ΕΛΠΕ κανονικά το πρόγραμμα προβλέπει ιδιωτικοποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2012.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook