H Coca-Cola σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισ. δολάρια περίπου στην Ρωσία την επόμενη πενταετία στο πλαίσιο της στρατηγικής να ενισχύσει τις δραστηριότητές στη ταχέως αναπτυσσόμενη και πολυπληθή χώρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Muhtar Kent, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Coca-Cola λειτουργεί αυτήν τη στιγμή από κοινού με την ελληνική συνέταιρό της, την Coca-Cola Hellenic.

Η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών στον κόσμο έχει επενδύσει 3 δισ. ευρώ περίπου στην ρωσική αγορά από τις αρχές του \’90.

Τα νέα επενδυτικά σχέδια του αμερικανικού κολοσσού έρχονται ένα περίπου χρόνο μετά την κίνηση της ανταγωνίστριας PepsiCo να εξαγοράσει την ρωσική εταιρία χυμών και γαλακτοκομικών Wimm-Bill-Dann προς 6 δισ. δολάρια περίπου, εκτός της Lebedyansky που κατείχε ήδη.

H Coca-Cola έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο μικρού μεγέθους εξαγορές στην Ρωσία. Η πρώτη ήταν η εξαγορά της Multon μέσω της Coca-Cola Hellenic το 2005 και η άλλη της Nidan το 2010.

Παρά το μικρό μέγεθος των δύο αυτών εταιριών, το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής ανάπτυξης της εταιρίας προέρχεται από την Ρωσία.

«Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε να επενδύσουμε σήμερα για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να εκμεταλλευθούν όλη αυτή την ανάπτυξη που θα υπάρξει εκεί αύριο» δήλωσε ο Kent.

Ο ίδιος είπε ότι ενδεικτικά των υψηλών περιθωρίων ανάπτυξης της ρωσικής αγοράς σε σχέση με την Βόρεια Αμερική και κάποιες άλλες ώριμες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία, είναι η χαμηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση, ο μεγάλος πληθυσμός και οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

«Το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 97% ζει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι λοιπόν οι αναδυόμενες αγορές όπου ζει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα αποτελέσουν μεγαλύτερη δύναμη» είπε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook