Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η σημερινή ψηφοφορία είναι το κρισιμότερο κρας τεστ για την κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Ο συναγερμός στο κυβερνών κόμμα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και οι συναντήσεις συνεχείς, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν καταψήφιση, έστω κι από έναν βουλευτή.

 Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να έχει ούτε μία διαρροή, καθώς ήδη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι στους 154 βουλευτές και στο μεταξύ ετοιμάζονται νέα μέτρα, για την έγκριση των οποίων θα χρειαστούν θα γίνουν μεγάλες μάχες στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μία δεξαμενή περίπου πέντε ύποπτων βουλευτών για διαφοροποίηση, με πιο τρανταχτή περίπτωση αυτή του Γιάννη Βούρου. Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας έχει εκφράσει την πρόθεση να δώσει συνέντευξη τύπου για το μεσημέρι της Τρίτης, αφού νωρίτερα είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, αρνούμενος να ψηφίσει τα νέα μέτρα, αλλά και θέλοντας να μη δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έκανε άνοιγμα στους βουλευτές του Κινήματος λέγοντας ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εκθειάζοντας την υψηλή αίσθηση καθήκοντος, όπως είπε, που έχουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη στάση τους και για την στήριξη που παρέχουν μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ξένα ΜΜΕ

Εκτενείς αναφορές στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ στη Βουλή για το ειδικό τέλος ακίνητων φιλοξενούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, εστιάζοντας στο πως θα συμπεριφερθούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα δοκιμάσει σήμερα τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για να πεισθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απελευθερώσουν την έκτη δόση και να αποτρέψουν την χρεοκοπία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, διαθέτοντας τους 154 από τους 300 βουλευτές ο κ. Παπανδρέου καλείται να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ όπως έκανε τον Ιούνιο και να περάσει νέα μέτρα που επηρεάζουν τους ιδιοκτήτες σχεδόν σε 5 εκατομμύρια σπίτια και καταστήματα.

Σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το πρακτορείο μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να παραιτηθούν πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση.

Το Bloomberg αναφέρει ακόμη πως τα συνδικάτα έχουν καλέσει ήδη γενικές απεργίες για τις 5 Οκτωβρίου και 19 Οκτωβρίου, ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις μεταφορών προχωρούν σε συνεχείς απεργίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέτρα.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal αναφέρει πως οι Σοσιαλιστές που κυβερνούν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν σήμερα Τρίτη μια βασική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο εν μέσω φόβων ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια εντός του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να επιφέρει κυβερνητική αλλαγή.

Η εφημερίδα επικαλείται αναλυτές σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία αποτελεί μία πρώτη δοκιμασία για τη κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να προωθήσει αντιλαϊκά μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας που θα πρέπει επίσης να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφέρουν μια ανοιχτή εξέγερση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να πάει στις κάλπες.

«Όλοι είναι σε αναμονή για το θέμα που θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλλον δεν θα έρθει την Τρίτη, αλλά πλησιάζει. Σε εκείνο το σημείο, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την κυβέρνηση είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε ξένος αναλυτής στην Wall Street Journal.

Και η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, επικεντρώνοντας στις απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για το χαράτσι στα ακίνητα


(με πληροφορίες απο protothema.gr και in.gr)