Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι σήμερα 27 Σεπτεμβρίου και ο τουρισμός παραμένει μία από τις βασικές -αν όχι η κύρια- πηγές ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις, όσο και σε έσοδα, στηρίζοντας το εσόδημα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου υπό διαφορετικές συνθήκες θα κυριαρχούσαν η εγκατάλειψη και η ανεργία.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, βρίσκεται στην Αίγυπτο, προσκεκλημένος ως ομιλητής στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, στο Ασουάν.

Η συμμετοχή του κ. Γερουλάνου στον εορτασμό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την προεδρεία της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ο κ. Γερουλάνος βρίσκεται στην Αίγυπτο από την περασμένη Κυριακή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο συνέχισαν το διάλογο της διμερούς συνεργασίας για την προσέλκυση επισκεπτών από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές, όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο κ. Γερουλάνος έκανε απολογισμό της συνεργασίας της Ελλάδος με την Τουρκία και το Ισραήλ, στον τομέα του τουρισμού, ανέδειξε τα αποτελέσματά της και ανέπτυξε τις δυνατότητες της συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη του τουρισμού συγκριτικά με άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας και ανέδειξε την ενίσχυση της προσβασιμότητας των επισκεπτών από χώρες εκτός Ευρώπης, με έμφαση στις προδιαγραφές των χορηγήσεων visa, ως βασικά και άμεσα ζητούμενα για την ανάπτυξη του κλάδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στη σύνδεση των πολιτισμών, αποτελώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σημειωθεί ο ρόλος του τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα στην επικοινωνία των πολιτισμών και των λαών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook