Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού TIME, αναλύεται το γιατί και το πώς η Γερμανία της Μέρκελ και δυνατότερη, οικονομικά χώρα της ευρωζώνης δεν τείνει χείρα βοηθείας όχι τόσο και μόνο στην Ελλάδα όσο στο ίδιο το ευρώ και τη σωτηρία όλων των κρατών – μελών που το χρησιμοποιούν ως νόμισμα.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση της, λέει το άρθρο, ολόκληρη η ευρωζώνη, ταυτόχρονα και η Ευρώπη στο σύνολό της θα καταβαραθρωθούν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, δύο πιθανά σενάρια «σωτηρίας» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θέλουν και τα δύο την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ, αλλά την ίδια την Ευρώπη και πάλι κυρίαρχη δύναμη στις διεθνείς αγορές, με την ανάπτυξη να επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Στην πρώτη και χειρότερη περίπτωση από τις δύο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να αντεπεξέλθει στις οικονομικές τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες και εκείνοι με τη σειρά τους εξεγείρονται. Σαν αποτέλεσμα η χώρα φεύγει από την ευρωζώνη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που χειρίζονται το ελληνικό χρέος πλήττονται βαριά και κατ’ επέκταση σταματούν να δανείζουν. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται.

Το χρήμα ρέει από άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης οι οποίες ακριβώς όπως και η Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν δανειστές και επίσης αποτυγχάνουν να σωθούν ή κι εκείνες με τη σειρά τους εξέρχονται από την ευρωζώνη. Επικρατεί χάος στις αγορές, παντελής μαρασμός της οικονομικής ανάπτυξης παντού στην Ευρώπη ο οποίος και οδηγεί σε παγκόσμια double-dip ύφεση.

Το σενάριο νούμερο δύο όπως αναφέρει το protothema.gr, το οποίο και θεωρείται το θετικότερο, λέει πως και πάλι η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ και προχωρά άμεσα σε υποτίμηση του νομίσματός της. Έτσι, επανέρχονται σε καλύτερα επίπεδα η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Αν και οι τράπεζες της ευρωζώνης υποφέρουν οικονομικά, η Γερμανία μαζί και με άλλες ισχυρές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου περνούν σε νέα κεφαλαιοποίηση. Οπότε και σταθεροποιείται το όλο σύστημα. Όσα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας δίνονται ώστε να κρατηθούν στη ζωή χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και τελικά η Γερμανία οδηγεί όλους προς δημοσιονομική ενότητα.

Οι αγορές σταθεροποιούνται και το ευρώ ξαναβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης. Η μεγάλη επιτυχία, αυτής της πιθανότητας είναι ότι ο κόσμος δεν θα δει ένα double-dip χάος.