Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τόμας Χάμμαρμπεγκ,  κάλεσε την Τουρκία να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών. Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε επιστολή του προς την τουρκική κυβέρνηση, επεσήμανε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή και προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της και να καταργήσει περιορισμούς στην εκπαίδευση του κλήρου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων και των Αρμενίων κληρικών. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τον  αργό ρυθμό εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία.

Τέλος, ο κ. Χάμμαρμπεγκ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα των ταυτοτήτων που καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία, με δεδομένο το γεγονός ότι η ταυτότητα του προσφεύγοντος στο Δικαστήριο περιείχε ένδειξη για το θρήσκευμα.

Ο αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης παραδέχθηκε πάντως ότι έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ελεύθερης έκφρασης της θρησκευτικής λατρείας των μειονοτήτων στην Τουρκία και ειδικότερα αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των χώρων λατρείας, των περιουσιών και της θρησκευτικής ελευθερίας των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, καθώς και τις οδηγίες του Τούρκου Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση δημοσιευμάτων που υποκινούν το μίσος εναντίον των μη μουσουλμάνων.

 Το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας έθεσε και η Ευρωπαία αξιωματούχος Gas Granje στον νέο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Η Ευρωπαία αξιωματούχος, διευθύντρια για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες υπό τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., υπογράμμισε στον νέο διευθυντή Mehmet Gormez την αναγκαιότητα για υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου για τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας στην εθνική νομοθεσία της Τουρκίας. Σε δήλωσή του προς την Ευρωπαία αξιωματούχο  ο κ. Gormez ανέφερε ότι θεωρεί οποιαδήποτε πίεση ασκηθεί στις μειονότητες, «ως πίεση προς τον ίδιον».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook