Πριν από λίγες ημέρες, γύρισε από την «κόλαση» του Καΐρου. Δίδασκε στο Ελληνικό σχολείο και η περιγραφή της, για τα όσα είδε είναι συγκλονιστική.

Ο λόγος, για την καθηγήτρια Μουσικής Αλκυώνη Μαλεκάκη.

Η Χανιώτισσα που, έζησε λεπτό, προς λεπτό, τα εφιαλτικά γεγονότα του Καΐρου, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη του Πλανήτη.

Στο Flashnews.gr περιγράφει με γλαφυρότητα, τα συναισθήματα που ένοιωσε όταν ξέσπασαν οι λεηλασίες και οι βίαιες ταραχές:

\”Τα επεισόδια άρχισαν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Καταρχήν, ήμασταν ενήμεροι ότι θα γίνουν επεισόδια, καθώς η Αίγυπτος είναι ένα καζάνι που βράζει αφού οι κάτοικοι δεν αντέχουν το καθεστώς, αν το συνδυάσει κανείς αυτό και με τα γεγονότα που γίνονται στις γειτονικές χώρες, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα.

Κάποια στιγμή με ειδοποίησε η Διευθύντρια του σχολείου μου, ότι την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου το σχολείο θα παραμείνει κλειστό.

Την Πέμπτη το πρωί ωστόσο, που πήγαμε στο σχολείο έμαθα από τους μαθητές μου, ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στο κέντρο, ότι οι άνθρωποι διαδήλωναν όλη τη νύχτα, ότι έγιναν μεγάλες φασαρίες και έτσι άρχισα να ανησυχώ για το τι θα γίνουν τα παιδιά, καθώς η ένταση κουφωνόταν. Παράλληλα, με ειδοποίησαν ότι την Παρασκευή, που είναι η επίσημη αργία των Μουσουλμάνων δεν θα γινόταν μια εκδήλωση που είχε προγραμματίσει η Ελληνική παροικία στο Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα είδα έξω από το σπίτι μου, ανθρώπους να τρέχουν, την αστυνομία να πετά δακρυγόνα και να τους κυνηγάει με κατεύθυνση προς το κέντρο. Την Παρασκευή το βράδυ διεκόπη η σύνδεση του Ιντερνετ, ενώ λίγο αργότερα μας έκοψαν και τα κινητά τηλέφωνα. Το Al Jajira δεν εξέπεμπε και γενικότερα δεν ξέραμε τι γίνεται. Ο στρατός δεν είχε βγει ακόμη στο δρόμο. Προσωπικά έπαθα πανικό. Πήρα τηλέφωνο τον προϊστάμενό μου, τον ενημέρωσα και του είπα ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν είναι όπως τα υπολογίζαμε, ενώ παράλληλα του ζήτησαν να βρει μια λύση για το τι θα γίνουν όλοι οι ομογενείς και τα παιδιά, πρωτίστως με τα μικρά παιδιά. Στο μεταξύ, δεν είχε δοθεί εντολή ότι κλείνουν τα σχολεία. Όμως, λίγο αργότερα κηρύχτηκε ο στρατιωτικός νόμος, όπου μας απαγόρευσαν την κυκλοφορία από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 8:00 το πρωί και μας προέτρεψαν να κλείσουμε τα φώτα.

Την επόμενη ημέρα το Σάββατο, το σχολείο δεν λειτούργησε. Ευτυχώς, που βρήκα μια κάρτα σταθερού τηλεφώνου και μπόρεσα να επικοινωνήσω με τους γονείς μου. Όμως, ήταν αδύνατον να επικοινωνήσω με την Ελληνική παροικία το Καΐρου. Άρχισα να μαζεύω κάποια προσωπικά μου πράγματα σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε να μπορέσω να φύγω και την Κυριακή το μεσημέρι  οι Έλληνες, συγκεντρωθήκαμε σε ένα χώρο για να δούμε τι θα γίνει. Εγώ δήλωσα ότι, θα κατευθυνθώ προς το αεροδρόμιο και θα φύγω για την πατρίδα με όποια πτήση βρω.\”

Αξίζει να σημειωθεί πως, την ερχόμενη Δευτέρα, ζήτησαν από την κα. Μαλεκάκη, να επιστρέψει στο Κάιρο, αλλά η καθηγήτρια δεν έχει πάρει ακόμη τις οριστικές της αποφάσεις, γιατί η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Με αυτή την εκ βαθέων εξομολόγηση η κα. Μαλεκάκη αποχαιρέτισε την Αλέξανδρεια που έχασε…

Συνέντευξη: Γιώργος Ουντράκης
Φωτογράφιες: Ιωσήφ Βατσάκης 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook