H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα και την Ουγγαρία, να κοινοποιήσουν τα εθνικά μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας, όσον αφορά τη μεταβίβαση των καθηκόντων του εργαστηρίου για τη δοκιμή οργανισμών που είναι επιβλαβείς για τα φυτά. Το αίτημα της Επιτροπής διατυπώθηκε με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης, που συνιστά το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας από τα κράτη – μέλη έχει ουσιαστική σημασία για την ασφάλεια του περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Η οδηγία προβλέπει ότι η διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών για τον εντοπισμό επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών – καθήκον που, γενικά, εκτελείται από εθνικά διαπιστευμένα εργαστήρια – μπορεί να ανατεθεί, επίσης, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα ή ιδιωτικά εργαστήρια.

Με τη διεύρυνση του φάσματος των οργανισμών στους οποίους επιτρέπεται να διενεργούν τις εν λόγω δοκιμές, η οδηγία αποσκοπεί, τελικά, στην αύξηση της ικανότητας της ΕΕ όσον αφορά τον έγκαιρο εντοπισμό επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών. Τα κράτη – μέλη έπρεπε να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της οδηγίας πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα και η Ουγγαρία δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα σχετικά εκτελεστικά μέτρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook