Ο Ζου Σιαντσουάν είναι ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και θεωρείται µια από τις προσωπικότητες µε µεγάλη επιρροή στην παγκόσµια οικονοµία. Τις ηµέρες που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ∆ΝΤ ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε µαζί του, όπως και µε εκπροσώπους αναπτυσσοµένων χωρών οι οποίες αντιδρούν στη µεγάλη χρηµατοδότηση που λαµβάνει η Ελλάδα από το Ταµείο.

«Καλά είναι αυτά που µας λέτε» απάντησε στον έλληνα οµόλογό του όταν εκείνος του ανέλυσε τα µέτρα που λαµβάνει η κυβέρνηση. «Αλλά εµείς σας δίνουµε τα λεφτά µας και ανησυχούµε όταν ακούµε τον Α. Σαµαρά να λέει τα αντίθετα.

Γιατί να σας εµπιστευθούµε;». ∆ύο ηµέρες αργότερα στο Βερολίνο ο Γ. Παπανδρέου ελάµβανε ανάλογα µηνύµατα: «Θα σας στηρίξουµε µόνο αν πετύχετε τους στόχους σας και ακόµη δεν παρουσιάσατε πρωτογενή πλεονάσµατα».

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης βρίσκονται ενώπιον µιας νέας κρίσης αξιοπιστίας εξίσου σφοδρής µε αυτήν που αντιµετώπισε η κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2009.

Το αίτηµα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να αναλάβει εγγράφως όχι µόνο ο Ε. Βενιζέλος αλλά και ο Γ. Παπανδρέου τη δέσµευση ότι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα θα υλοποιηθεί είναι ενδεικτικό του κλίµατος που επικρατεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Από τη συνάντηση του Ε. Βενιζέλου µε την Κ. Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ελάχιστα διέρρευσαν, παρά το γεγονός ότι εκείνες τις ηµέρες ο διεθνής Τύπος έβριθε σεναρίων «κουρέµατος» του ελληνικού χρέους ως 50%.

Ωστόσο παράγοντες που γνωρίζουν καλά την οικονοµική διπλωµατία επιµένουν ότι αποκλείεται να τέθηκε σε επίσηµη συζήτηση τέτοιο θέµα και µάλιστα παρουσία του Ζ.Κ.Τρισέ, του οποίου οι αντιστάσεις κάµφθηκαν µε µεγάλη δυσκολία για την εθελοντική ανταλλαγή οµολόγων σε ποσοστό 21%.

Όπως γράφει σήμερα το «Βήμα της Κυριακής», στην καγκελαρία όπου δείπνησε την Τρίτη το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου µε την κυρία Ανγκελα Μέρκελ η ατµόσφαιρα ήταν φιλόξενη και η ελληνική πλευρά αναθάρρησε καθώς ήταν νωπά ακόµη τα µηνύµατα του Eurogroup, όπου η Ελλάδα απειλήθηκε ακόµη και µε έξοδο από το ευρώ.

Στην εικοσάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Μέρκελ κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς διηµείφθη.

Την ίδια ώρα οι Ηλ. Μόσιαλος και Φ. Σαχινίδης συνοµιλούσαν µε τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, στον οποίο παρέδωσαν ένα ενηµερωτικό σηµείωµα µε όσα έχουν γίνει και µε όσα σκοπεύει να κάνει ακόµη η κυβέρνηση. Ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών εξέτασε ένα προς ένα τα µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και είπε στους συνοµιλητές του: «Εχετε κάνει µεγάλη προσπάθεια. Κάντε τώρα όλα αυτά που πρέπει για να ολοκληρώσετε την προσπάθεια γιατί βρισκόσαστε πολύ κοντά στον στόχο».

H κυρία Μέρκελ ενδιαφέρθηκε και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

«Εσείς πόσα χρήµατα θα φέρετε στο τέλος του Σεπτεµβρίου από τις αποκρατικοποιήσεις;» ρώτησε τον Κ. Μητρόπουλο, ο οποίος ήταν παρών στο δείπνο. «Μηδέν! Αλλά είµαστε κοντά στον στόχο» της απάντησε εκείνος. «Και τον Οκτώβριο; τον Νοέµβριο;» συνέχισε να ρωτά σαστισµένη η καγκελάριος.

Ο διευθύνων σύµβουλος του Ταµείου Αποκρατικοποιήσεων της ανέπτυξε όλο το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο κρατά επτασφράγιστο µυστικό από όλους εκτός του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονοµικών και η κυρία Μέρκελ έδειξε να τον ακούει µε ενδιαφέρον.

«Θα µάθετε σύντοµα νέα µας» τη διαβεβαίωσε ο Κ. Μητρόπουλος. Η γερµανική πλευρά πρότεινε να δηµιουργηθεί µια διακρατική οµάδα για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε τοµείς όπως η φορολογία, το κτηµατολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και η ενέργεια. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε αυτή την ιδέα καθώς επιδιώκει να αναπτύξει µια στρατηγική συµµαχία µε τη Γερµανία.

Παρά τη διαφαινόµενη διάθεση της γερµανικής κυβέρνησης να στηρίξει την Ελλάδα, η υλοποίηση της 21ης Ιουλίου δεν έχει µπει στο τελικό στάδιο και οι επόµενοι τρεις µήνες για την κυβέρνηση παραµένουν θολοί.

Την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Πέερ Στάινµπρουκ, ο οποίος προαλείφεται για υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος (SPD), δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτηµένη από τη διεθνή οικονοµική βοήθεια.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή µιλούν σχεδόν ανοιχτά για χρεοκοπία της Ελλάδας και πιέζουν για άµεσα και απτά αποτελέσµατα. Σε αυτό το κλίµα η ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία ∆αµανάκη επανέφερε το θέµα του ευρωοµολόγου, το οποίο φαίνεται να υποστηρίζεται πλέον και από ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία.