Αργά αλλά σταθερά οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες προκαλώντας ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα για τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Στην λίστα των καταθετών που μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, την οποία οι τράπεζες έχουν θέσει υπ΄ όψη του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη Real News, φιγουράρουν ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.).

Όσον αφορά το ύψος των κεφαλαίων που έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσά της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Πέραν της ανησυχίας των μικροαποταμιευτών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας οι περισσότεροι που σηκώνουν στην παρούσα φάση τα λεφτά τους από τις τράπεζες ανήκουν στην κατηγορία των φορολογούμενων που δηλώνουν μικρά εισοδήματα, αλλά διαθέτουν υψηλές καταθέσεις δηλαδή φοροδιαφεύγουν.

Μετά, λοιπόν, την απόφαση του οικονομικού επιτελείου, βάσει της οποίας θα μπουν στο μικροσκόπιο και οι καταθέσεις οι γνωστοί άγνωστοι τρέχουν να καλύψουν τα ίχνη τους αποσύροντάς τις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ερωτηθείς για τις ρυθμίσεις που αφορούν την τεκμηρίωση του εισοδήματος δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει αναδρομικός έλεγχος των καταθέσεων. Αναδρομικός έλεγχος καταθέσεων μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Ως γνωστόν, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται ήδη από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, από την πλευρά τους τονίζουν ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς και οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και καλούν, επί της ουσίας τους Έλληνες να παραμείνουν ψύχραιμοι, αλλά και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές με αιχμή τη μείωση του δημόσιου τομέα .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook