Με νωπή ακόμα την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για επικύρωση τόσο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, με τους στόχους-δεσμεύσεις της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος και λήψη πρόσθετων μέτρων, όσο και της άμεσης αποχώρησης από το Δημόσιο δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και δη οι υπουργοί τους των Οικονομικών συναντώνται εκ νέου σήμερα και αύριο με στόχο την εξεύρεση μιας «λύσης» για το πρόβλημα που φαίνεται πως αναδύεται και δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα περαιτέρω «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους και «αναμόρφωσης» της συμφωνίας του Ιουλίου για νέα στήριξη της χώρας μας.

Τα δεδομένα όπως δημοσιεύει το protothema.gr, για  τους Ευρωπαίους είναι πλέον προφανή: η συμφωνία της 21ης Ιουλίου κρίνεται πια ανεπαρκής, η ύφεση καλπάζει και κονιορτοποιεί κάθε πρόβλεψη και κάθε έκτακτο μέτρο που ανακοινώνει η κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ και οι αγορές όχι μόνο δεν πείθονται, αλλά αντιθέτως «ποντάρουν» ήδη στην μετάσταση της κρίσης προς Ανατολάς, προς Ιταλία και Ισπανία, χώρες – «βόμβες» για τα ευρωπαϊκά ταμεία σε περίπτωση που χρειαστούν ομοίως «αρωγή» και … δάνεια!

Είναι ενδεικτικό της  κατάστασης που έχει διαμορφωθεί  το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που υποστηρίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών θα «ξεκινήσουν προετοιμασίες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF». Λεπτομέρεια: το δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας ΔΥΟ ημέρες πριν το σημερινό Eurogroup. Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης πως οι Ευρωπαίοι «προετοιμάζονται και για τη στήριξη των τραπεζών τους, που θα υποστούν μεγάλο πλήγμα από ένα haircut του ελληνικού χρέους».

Ένα «κούρεμα» για  το οποίο κάνει λόγο και το πρακτορείο Reuters, που εκτιμά πως από την τελική έκθεση της Τρόικας θα εξαρτηθεί το κατά πόσον θα χρειαστεί μεγαλύτερο haircut στο ελληνικό χρέος, που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 50%!

Ωστόσο σε αυτό που  άπαντες συμφωνούν είναι στο  ότι δεν αναμένεται να ληφθεί τώρα απόφαση για την έκτη δόση του ελληνικού δανείου, παρά μόνον ως τα τέλη Οκτωβρίου ή το Νοέμβριο. Και πάντως μετά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 Οκτωβρίου.

Αυτή η τελευταία  παράμετρος μάλιστα «φοβίζει» την  ελληνική κυβέρνηση, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως το νωρίτερο που μπορεί να εκταμιευθεί η περιβόητη  έκτη δόση είναι η 21η Οκτωβρίου, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει πως αναλόγως θα καθυστερήσει και τη συμμετοχή στο δάνειο του ΔΝΤ. Κενό στα ταμεία δηλαδή για πολλές, πολλές ημέρες.

Το  δεκαπενθήμερο του  «τρόμου» για την  Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση  η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει  ένα δεκαπενθήμερο που ξεκινά σήμερα κι είναι πραγματικά κρίσιμο. Οι ημερομηνίες – σταθμοί που ακολουθούν εν πολλοίς θα κρίνουν τον τρόπο που οι εταίροι μας θα επιλέξουν για να διαχειρισθούν την κρίση, με πρωταγωνίστρια φυσικά την Ελλάδα.

Αρχής γενομένης  από το σημερινό Eurogroup.

Την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρότι δεν αναμένονται  αποφάσεις που θα αλλάζουν δραματικά  την πολιτική της – ούτε φυσικά το ύψος του επιτοκίου – η συνεδρίαση είναι εξόχως σημαντική γιατί  θα είναι και η τελευταία επί  προεδρίας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ένας «ελεύθερος βαρών» Τρισέ θα έχει πραγματικά πολλά να πει για την κρίση, τις πολιτικές επιλογές, ακόμα και για την μελλοντική διαχείριση της «ελληνικής και ευρωπαϊκής» κρίσης.

Με βάση τα τελευταία  δεδομένα η επόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου είναι επίσης πολύ σημαντική, γιατί τότε θα συναντηθούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, για να συζητήσουν για την ελληνική κρίση χρέους, αλλά και για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Ουσιαστικά εκεί ίσως «κλειδώσει» η … λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Την Τρίτη, 11 του μηνός, έχουν προγραμματιστεί δημοπρασίες  εντόκων γραμματίων από το Ελληνικό και από το Ιταλικό δημόσιο. Δείγμα γραφής δηλαδή για τη στάση των αγορών!

Κι ερχόμαστε στο  … επόμενο Eurogroup, της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, οπότε ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση – που κατόπιν θα επικυρωθεί από τη Σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου – αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτή ήταν εξάλλου και η τελευταία – χρονικά – δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θα έχει προηγηθεί  η έγκριση – τυπική – της  συμφωνίας για τη διεύρυνση του  EFSF από τα κοινοβούλια της Μάλτας και της Ολλανδίας. Μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά. Μένει να ορίσει ημερομηνία ψήφισης και η βουλή της Πορτογαλίας.

Την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται μια ακόμα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, στο Παρίσι. Οι εκτός Ευρώπης «δανειστές» θα θέλουν να ακούσουν μια πειστική απάντηση από την Ευρώπη στο φλέγον θέμα της κρίσης …

Τέλος, στις 17 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και την επομένη, στις 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. Επισήμως στην ατζέντα προβλέπεται η παρουσίαση, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, των προτάσεών του για στενότερη οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

Ίσως μέχρι τότε όμως να έχουν αλλάξει πολλά … 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook