Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ένα «κούρεμα» τουλάχιστον 50% στο χρέος της, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, το ηγετικό κοινοβουλευτικό στέλεχος του CDU υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει παρά την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από την ΕΕ.

«Η Ελλάδα είμαι πτωχευμένη. Πιθανός δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για εμάς από το να αποδεχθούμε μία απομείωση κατά τουλάχιστον 50% των χρεών της», σημειώνει.

Εν τω μεταξύ η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ που υποστήριξε χθες ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην εκταμίευση της έκτης δόσης, προειδοποιεί τώρα την Αθήνα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα καταβάλουν την επόμενη δόση εάν δεν συναινέσει το ΔΝΤ.

Σε νεότερη συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt (θα κυκλοφορήσει την Τρίτη), η κ. Φέκτερ υπογραμμίζει ότι εάν δεν συναινέσει το Ταμείο, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης και δεν θα έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά.

Σε αυτή την περίπτωση οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι όλα εντάξει, λέει χαρακτηριστικά.

«Τρικυμία» στον κυβερνητικό συνασπισμό

Την ίδια ώρα, στον κυβερνητικό συναπισμό εντείνεται η κριτική στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, βουλευτές των κομμάτων της Xριστιανoκοινωνικής Ένωσης και των Φιλελευθέρων δεν τον εμπιστεύονται πλέον και το θεωρούν βαρίδι για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU) παίρνει θέση μάχης απέναντι στον κ. Σόιμπλε και στις απόψεις που εξέφρασε σε άρθρο του στην Welt am Sonntag. Εκεί ο υπουργός υποστήριξε ότι η απάντηση στην κρίση βρίσκεται στο σύνθημα «περισσότερη Ευρώπη».

«Όποιος βγάζει από την κρίση χρέους το συμπέρασμα ότι ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός πρέπει τώρα να ενισχυθεί, ακολουθεί εντελώς λάθος δρόμο», δήλωσε ο υπουργός