Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται το εργασιακό μέλλον για την πλειοψηφία του εργασιακού δυναμικού της χώρας μας. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Aon Hewitt για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2011, το 33% των εταιρειών πάγωσε τους μισθούς σε όλους τους εργαζομένους το 2011, ενώ το 16% έχει ήδη αποφασίσει πάγωμα μισθών και για το 2012.

«Είναι η πρώτη χρονιά από τότε που η Aon Hewitt δημοσιεύει τη συγκεκριμένη Έρευνα, που παρατηρούμε τόσο μεγάλο αριθμό εταιρειών που πάγωσαν τους μισθούς», επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος Αμοιβών και Παροχών της Αon Hewitt κ. Γιάννης Τσιλιγιάννης.

Όσον αφορά στις απολύσεις:

- ήδη το 45% των επιχειρήσεων έχει προβεί σε μειώσεις προσωπικού, ενώ
- ένα επιπλέον 25% θα προβεί σε μειώσεις προσωπικού τους επόμενους έξι μήνες, γεγονός που υποδηλώνει πως
- κλείνοντας το 2011, 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.

«Το 2012 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις πιθανές εντάσεις μεταξύ διοίκησης, εργαζομένων και σωματείων», αναφέρει ο κ. Τσιλιγιάννης, επισημαίνοντας συγχρόνως τον σημαντικό ρόλο του Τμήματος Ανθρώπινου δυναμικού, «το οποίο μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στις εξελίξεις αυτές με εργαλεία και ενέργειες που αποσκοπούν στη διατήρηση υψηλών επιπέδων κινητοποίησης, δέσμευσης και αποδοτικότητας των εργαζομένων».

Μεταβλητές αμοιβές, η επικοινωνία του συνολικού πακέτου αποδοχών και η ουσιαστική εκπαίδευση των μάνατζερ είναι ορισμένα από τα εργαλεία που προτείνει η Aon Hewitt προς τις επιχειρήσεις.