«Όλοι στο συλλαλητήριο της Πέμπτης» ήταν το μήνυμα της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου στα γραφεία της ΕΑΣΗ, στο Ηράκλειο, με την ικανοποιητική συμμετοχή των αγροτικών στελεχών, που παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων μελών της οργάνωσης και ανέλαβαν την ευθύνη να κινητοποιήσουν τους αγροτοκτηνοτρόφους των περιοχών τους, που είναι και τα μέλη των αγροτικών συλλόγων, ώστε να εξασφαλιστεί ένα συλλαλητήριο ογκώδες και δυναμικό.

Με αιχμή το αμπελουργικό ζήτημα, η ΟΑΣΝΗ με τη συνεργασία και τη στήριξη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και Μεσαράς – αφού οι άλλες δύο Ενώσεις δε συμμετείχαν χθες, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πεζών Γιώργος Φραγκιαδουλάκης διεμήνυσε μέσω τρίτων ότι δε θα ήθελε να συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή επικαλούμενος λόγους υγείας – καλεί τον αγροτικό κόσμο σε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ. Ωστόσο, χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάκης τόνισε ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένο ακόμα – κάτι που θα κριθεί από τη συμμετοχή του κόσμου – αν η μηχανοκίνητη πορεία τους θα καταλήξει στο λιμάνι έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή κάπου αλλού, μετά το πέρασμά της από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει το ζήτημα της διεκδίκησης αποζημιώσεων των αμπελουργών της Κρήτης για τις ζημιές από τις θεομηνίες που δημιούργησαν τον περονόσπορο και την ευδεμίδα, καθώς και την καρπόπτωση, ανισοραγία και ακαρπία. Όλα αυτά τα αίτια εντάσσονται στον ΕΛΓΑ, ο οποίος μπορεί να τα καλύπτει, δίνοντας γενναίες αποζημιώσεις στους αμπελουργούς, με εξαίρεση τον περονόσπορο και την ευδεμίδα, που \”καίνε\” τους αμπελουργούς αν υιοθετηθούν αποσπασματικά και δε συνδεθούν με τα καιρικά φαινόμενα, οπότε στην περίπτωση αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στα χρονοβόρα ΠΣΕΑ χωρίς στο τέλος να δοθούν αποζημιώσεις.

Από τον ΕΛΓΑ

Τόσο η ΟΑΣΝΗ όσο και οι Ενώσεις, πάντως, βάζουν ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ, κάτι που ως αίτημα αναμένεται να κυριαρχήσει. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης, από την πλευρά του, έβαλε το ζήτημα της ανάγκης διεκδίκησης ενός νέου προγράμματος αναμπέλωσης. «Πρέπει να θέσουμε στην κυβέρνηση την ανάγκη στροφής στη γεωργία», τόνισε, «για να μην πεινάσει ο λαός».

 

neakriti.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook