Σε τρεις επιστήμονες απονέμενται το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας για την έρευνά τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μόνο που ο… ένας από τους τρεις έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο την περασμένη Παρασκευή…

Στους Μπρους Μπόιτλερ, Ρέιφ Στάινμαν και Ζυλ Οφμάν απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νομπέλ Ιατρικής – Φυσιολογίας για την έρευνά τους σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα όπως ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία.

\”Οι φετινοί Νομπελίστες προκάλεσαν μια επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του\”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Μπόιτλερ από τις ΗΠΑ και ο Οφμάν από το Λουξεμβούργο θα μοιραστούν τα μισό χρηματικό έπαθλο του βραβείου και το υπόλοιπο θα λάβει ο Καναδός Στάινμαν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων, έγινε γνωστό ότι ο Ραλφ Στάινμαν, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, πέθανε την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητώς την απονομή του βραβείου μετά θάνατον, η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζει την απόφασή της.

\”Μόλις μάθαμε την είδηση αυτή. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη μας που δεν είχε τη χαρά να μάθει ότι βραβεύεται με το Νομπέλ Ιατρικής\” δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής Γκόραν Χάνσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ. \”Δεν θα ορίσουμε κάποιον άλλο νικητή. Αυτή είναι η απόφασή μας, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα γίνει πρακτικά η απονομή του βραβείου\”.

\"http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111003/engine/newego_LARGE_t_1101_53837854_type12128.jpg\"Το ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ θα ενσωματωθεί στη διαθήκη που καταλείπει ο Στάινμαν. \”Τα χρήματα θα ενσωματωθούν στη διαθήκη\” του, ανακοίνωσε η κα Άννα Ποντίκη, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νόμπελ. \”Θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα, υπέρ ενός σκοπού, που οι συγγενείς του Στάινμαν οι ίδιοι θα επιλέξουν\” ανέφερε.

Από την πλευρά του ο βραβευθείς Ζυλ Οφμάν δήλωσε κι εκείνος ότι δεν είχε ενημερωθεί για το θάνατο του Στάινμαν.
Μπρους Μπέτλερ, καθηγητής γενετικής και ανοσολογίας, Ινστιτούτο Scripps

Σε συνέντευξη που έδωσε από τη Σανγκάη, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως ο δικός του τομέας των ερευνών πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα αξίζει να βραβευθεί με ένα Νόμπελ, αλλά σημείωσε ότι είναι \”χαρούμενος\” που κέρδισε το βραβείο αυτό. \”Δεν πίστευα ότι η συμβολή μας θα προσήλκυε τόση προσοχή\”, πρόσθεσε ο Οφμάν, δηλώνοντας περισσότερο \”χαρούμενος\”, παρά \”υπερήφανος\”.

Ο Οφμάν δήλωσε εξάλλου ότι συνειδητοποίησε πράγματι ότι κέρδισε το Νόμπελ όταν είδε τους δημοσιογράφους μπροστά από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει και ότι ο ίδιος δεν προβλέπει να γιορτάσει το γεγονός απόψε, όπως επίσης ότι θα ήθελε το βραβείο αυτό να μην αλλάξει τίποτε στον τρόπο ζωής του.

\"http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111003/engine/newego_LARGE_t_1101_53837856_type12128.jpg\"\”Οι κκ. Μπέτλερ και Χόφμαν μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κ. Στάινμαν ανταμείβεται για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα\”, διευκρινίζει η επιτροπή.

Παραδοσιακά το Νομπέλ Ιατρικής ανοίγει την αυλαλία των απονομών κάθε χρόνο. Το περσινό Νομπέλ Ιατρικής είχε απονεμηθεί στον Βρετανό φυσιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο \”παιδί του σωλήνα\”.

Zιλ Χόφμαν, τέως διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, Στρασβούργο

Σήμερα, Τρίτη, θα ανακοινωθεί το Νομπέλ Φυσικής, αύριο, Τετάρτη, το Νομπέλ Χημείας και την Παρασκευή θα ανακοινωθεί στο Όσλο ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης.

Η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου το νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, του μόνου που η ημερομηνία δεν είχε ακόμη επισημοποιηθεί.

Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλλει τον πιθανό νικητή του Νομπέλ Λογοτεχνίας, μετά την περυσινή βράβευση του Ισπανοπερουβιανού Μάριο Βάργκας Γιόσα, όμως στους σουηδικούς λογοτεχνικούς κύκλους συζητείται πολύ το όνομα του Σύρου ποιητή Άδωνι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook