Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου δεσμεύθηκαν δημόσια να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, ώστε να ενισχυθεί η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia.

Με κοινό ανακοινωθέν τους ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν και ο Βέλγος ομόλογός του, Ντιντιέ Ρέιντερς, αναφέρουν ότι «στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της τράπεζας Dexia τα κράτη της Γαλλίας και του Βελγίου, σε συνεννόηση με τις κεντρικές τράπεζες τους θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε πιστωτές και καταθέτες να είναι ασφαλείς».

Προσθέτουν συγχρόνως ότι «προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός δεσμευόμαστε αμφότερες οι κυβερνήσεις να εγγυηθούμε τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Dexia».

Στο Χρηματιστήριο στο Παρίσι η μετοχή της τράπεζας την πρώτη περίοδο της συνεδρίασης κατρακύλησε ως και 38%, διορθώνοντας στην πορεία στο ποσοστό -20%.

Η Dexia είχε στο χαρτοφυλάκιό της στο τέλος του Ιουνίου ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκησή της τράπεζας, συμμετέχοντας στο PSI, έχει ήδη συναινέσει στην απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων αυτών σε ποσοστό 21%.

Ωστόσο η τράπεζα συνεχίζει έως και τώρα να είναι στόχος για τους κερδοσκόπους που ισχυρίζονται ότι «μπορεί να εξαναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της».

Επιπλέον, δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο αναφέρουν ότι η Dexia «αναζητεί αγοραστές για απολύτως υγιή στοιχεία στον ισολογισμό της», τα οποία περιλαμβάνουν το δίκτυο καταστημάτων της Denizbank στην Τουρκία και το δίκτυο της Dexia στο Βέλγιο που είναι εξειδικευμένο σε συναλλαγές αποκλειστικά λιανικής τραπεζικής.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook