Ο Ινδός υπουργός Παιδείας Καπίλ Σιμπάι παρουσίασε την Τετάρτη στο Νέο Δελχί τον «φθηνότερο υπολογιστή του κόσμου», μόλις 30 ευρώ, προϊόν Ινδών τεχνικών και της βρετανικής εταιρίας DataWind.

Ο Aakash, όπως ονομάστηκε (σημαίνει ουρανός στα ινδικά) προορίζεται για τους μαθητές και η πρώτη παρτίδα από 100.000 είναι έτοιμη και θα παραδοθεί για διανομή στα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα. Η μαζική παράγωγη του θα αρχίσει στα μέσα Νοεμβρίου με στόχο 120.000 το μήνα.

Όπως γράφει το Βήμα, επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι να έχει κάθε μαθητής το κομπιούτερ του ώστε «εύκολα, άνετα και γρήγορα να γίνει κάτοχος γνώσεων που διαφορετικά θα ήταν αδύνατον να αποκτήσει».

Η Ινδία, μία από τις τρεις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, κάνει μεγάλες προσπάθειες να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της ενισχύοντας κατά προτεραιότητα τη μέση εκπαίδευση της νέας γενιάς. Μολονότι ο αριθμός των Ινδών που συνδέονται με το Διαδίκτυο αυξήθηκε 15 φορές στην τελευταία δεκαετία αυτό μόλις αντιστοιχεί στο 8% του 1,2 δισ. του πληθυσμού της χωράς.

Στην Κίνα των 1, 6 δισ το ποσοστό είναι άνω του 40%.