Η \”είδηση\” έρχεται από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση της κας Μέρκελ με τον κ. Μπαρόζο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε δύο πράγματα για το πως βλέπει την ενεργοποίηση του EFSF σε σχέση με τις διεργασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο Κομισιόν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν και ενδεχόμενες αλλαγές στο PSI.

Όπως εξήγησε, η ανάγκη ενίσχυσης κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πραγματική και θα πρέπει να ικανοποιηθεί συντονισμένα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με κεφάλαια των μετόχων τους.

Αν αυτό, λόγω συνθηκών, δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει να γίνει με κρατικά κεφάλαια και με όρους που θα ισχύσουν με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες μέλη.

Και μόνο \”όταν μια χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας τις δικές της πηγές και η σταθερότητα του ευρώ σαν σύνολο στην ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο εξ αιτίας της δυσκολίας της εν λόγω χώρας, τότε και μόνο τότε υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το EFSF…\”.

Η συγκεκριμένη αποστροφή των δηλώσεων της κας Μέρκελ φαίνεται σαν να φωτογραφίζει την Ελλάδα αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες . Το θέμα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές του Capital.gr στις Βρυξέλλες αφορά και σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε ανάλογη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε αυτό το παράθυρο ανοικτό φαίνεται να λύνει τον \”γόρδιο δεσμό\” για το ελληνικό πρόβλημα που συνδέεται με το ενδεχόμενο αλλαγών στο PSI, στο κομμάτι του ύψους του haircut των ελληνικών ομολόγων.

Η όλη συζήτηση παρ΄ότι αντιμετωπίζει την κάθετη άρνηση των τραπεζών που συμμετέχουν στο PSI, εν τούτοις παραμένει ανοικτό στο τραπέζι του Eurogroup στην τελευταία συνάντηση του οποίου συζητήθηκε, χωρίς όμως να υπάρξει απόφαση από τους υπουργούς οικονομικών.

Μια διεύρυνση όμως του haircut στο 50% αντί του 21% θα προκαλούσε την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων και τα ποσά που θα χρειάζονταν στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να προέλθουν από το ελληνικό δημόσιο, πολύ περισσότερο από τους μετόχους των τραπεζών.

Θεσμικά στη \”λύση\” του προβλήματος θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια αφού τα κεφάλαιά του συνδέονται με την ολοκλήρωση των συμφωνιών του Α’ πακέτου στήριξης και της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου…

Για το λόγο αυτό άλλωστε το πρόβλημα της αναδιαπραγμάτευσης του PSI για τις ελληνικές τράπεζες και τα Ταμεία εμφανίζεται πρακτικά εξαιρετικά δυσεπίλυτο…

Η αχτίδα φωτός για την επίλυση του προβλήματος φαίνεται τώρα να προέρχεται από το EFSF με τις προϋποθέσεις βέβαια που έθεσε η κα Μέρκελ χθες και δείχνει να ξεκαθαρίζουν από μία άποψη το τοπίο για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει το ταμείο διάσωσης, είτε σε περίπτωση αλλαγών στο PSI, είτε στην συνολικότερη περίπτωση του σχεδιασμού ανακεφαλαίωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που επεξεργάζεται ήδη μια Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, όλα ακόμα είναι στο αέρα καθώς σε ό,τι αφορά το PSI η άποψη που φαίνεται να επικρατεί στο IIF που διαχειρίζεται τις σχετικές διαδικασίες -αν κρίνουμε από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Νταλάρα- είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο ύψος του haircut, αλλά όλες οι παρεμβάσεις να γίνουν στο ύψος των επιτοκίων με τα οποία η Ελλάδα θα πληρώσει τόσο τις εγγυήσεις προς το EFSF όσο και στα επιτόκια των νέων ομολόγων…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook