Στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού της εφημερίδας Τάιμς για την Ανώτερη Εκπαίδευση.
Ισοβαθμεί με ακόμα 25 πανεπιστήμια στη θέση 276 και λαμβάνει υψηλή βαθμολογία για τις βιβλιογραφικές παραπομπές και το βαθμό προσέλκυσης διεθνών φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδης Στεφάνου, η διάκριση αυτή "αποτελεί μια ένδειξη της όλης προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, στην περιφέρεια, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Φάνηκε με αυτή τη διάκριση ότι ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να προσεγγίσει ένα τόσο υψηλό επίπεδο."

Επίσης ο κ. Στεφάνου σημείωσε αυτό που φαίνεται, και αναφέρεται για τις βιβλιογραφικές αναφορές δείχνει τη δυναμικότητα και την απήχηση της ερευνητικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου Κρήτης που το ανεβάζει πιο ψηλά.

Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα λαμβάνει πιο μέτρια βαθμολογία για την επίδοση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τη διδασκαλία και την έρευνα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το πως πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες στην ανώτατη εκπαίδευση με το νέο νομό για την παιδεία, και ειδικότερα το κατά πόσο "θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που ως τώρα κάναμε, με τις καλύτερες προϋποθέσεις."

Πάντως ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι από την πλευρά τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κάνουν οτι μπορούν για να διατηρήσουν ένα υψηλό ερευνητικό και διδακτικό επίπεδο, μόνο που πλέον αυτό δεν εξαρτάται από τις δικές τους προσπάθειες.

Στη λίστα κυριαρχούν τα αμερικανικά και βρετανικά ιδρύματα. Η πρώτη δεκάδα αποτελείται από επτά αμερικανικά και τρία βρετανικά πανεπιστήμια.

Στην κορυφή βρίσκεται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ακολουθούμενο από το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, τη βρετανική Οξφόρδη και το Πρίνστον.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύθηκε το 1973. Αποτελείται από 5 σχολές με 17 τμήματα συνολικά. Έχει 23.500 εγγεγραμμένους φοιτητές, οι 14.000 εκ των οποίων σε προπτυχιακό επίπεδο. Απασχολεί 700 άτομα ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό.

Στη λίστα της ανεξάρτητης εταιρείας QS που μέχρι πέρυσι εξέδιδε κοινά αποτελέσματα με τους Τάιμς κορυφαίο πανεπιστήμιο έχει αναδειχθεί το Κέιμπριτζ στη Βρετανία. Σε αυτή τη λίστα δεν υπήρχε ελληνική παρουσία.

Ανδρέας Γερακάκης