Οι Ολλανδοί βουλευτές ενέκριναν, σήμερα, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποφασίστηκε την 21η Ιουλίου στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της ζώνης του ευρώ.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο υιοθετήθηκε», δήλωσε η πρόεδρος της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου, Γκέρντι Βερμπέετ, μετά την ψηφοφορία, που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, με 96 από τους 150 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της ενίσχυσης του EFSF.

Η Ολλανδία είναι η δέκατη πέμπτη χώρα της ευρωζώνης που επικυρώνει την ενίσχυση του EFSF, που θα του επιτρέψει να αγοράσει δημόσιο χρέος, αντί για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ένα μέτρο σημαντικό για την πρόληψη της εξάπλωσης της κρίσης του χρέους.

Μόνον η Μάλτα και η Σλοβακία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει σχετικά με την ενίσχυση του EFSF, που για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να έχει εγκριθεί και από τα 17 κράτη της ζώνης του ευρώ. Εξέλιξη που οι αγορές αναμένουν ανυπόμονα, καθώς εκτιμάται ότι θα τις καθυσηχάσουν.

Και αν η Μάλτα όπως αναφέρει η zougla.gr, αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία τη Δευτέρα, καθώς το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ, η έκβαση της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, φαίνεται αβέβαιη, καθώς ο κυβερνών συνασπισμός είναι διχασμένος, όσον αφορά το θέμα αυτό.