Η έγκαιρη εξέταση, από την ηλικία ακόμη και των 25 ετών, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες-φορείς μίας συγκεκριμένης γενετικής μετάλλαξης, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, η έρευνα των οποίων δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού -η μαστογραφία ή η μαγνητική τομογραφία (MRI)- ήταν αποτελεσματικές σε γυναίκες που είναι φορείς των μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Το δείγμα που εξετάστηκε αποτελούνταν από γυναίκες ηλικίας 25, 30, 35 και 40 ετών.

Το προσδόκιμο της ζωής όσων γυναικών υποβάλλονταν ετησίως σε μαστογραφία από τα 25 έτη, σε σύγκριση με εκείνες που δεν εξετάζονταν, αυξήθηκε κατά 1,3 έως 1,8 χρόνια. Η εξέταση με μαγνητική μαστογραφία κάθε έξι μήνες παρέτεινε τη ζωή των γυναικών από 1,5 ως 1,7 χρόνια.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού θα μειωθούν χάρη στον προληπτικό έλεγχο», δήλωσε η Δρ Τζέινι Λι, μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, που ειδικεύεται στις μαστογραφίες στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης.

Αναφορικά με τις γυναίκες 40 ετών ή μεγαλύτερες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν η μία στις δέκα είναι πιθανό να έχει μετάλλαξη του γονιδίου BRCA, σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Η Ομάδα Δράσης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, προτείνει να εξετάζονται για καρκίνο του μαστού οι γυναίκες άνω των 50.

Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, προτρέπει τις φορείς του γονιδίου BRCA να αρχίσουν τον προληπτικό έλεγχο από την ηλικία των 30 ετών.

«Όσες γυναίκες έχουν κάποια συγγενή στην οικογένειά τους που είναι φορέας της μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA, συνήθως ξεκινούν να εξετάζονται στα 40 ή λίγο πιο πριν, επομένως θα πρέπει να σκεφτούν να εξετάζονται από τα 25», εξηγεί η Δρ Ντέμπι Σάσλοου, διευθύντρια του Τμήματος Γυναικολογικών Καρκίνων και Καρκίνου του Μαστού της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ωστόσο, ο ετήσιος μαστολογικός έλεγχος έχει υψηλό κόστος, ενώ παράλληλα η Ιατρική τάσσεται κατά της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στην ακτινοβολία, ειδικά μεταξύ εκείνων των γυναικών που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στους παράγοντες επικινδυνότητας την ακτινιβολία, διαπίστωσαν ότι λιγότερες από πέντε στις 100 γυναίκες που ήταν φορείς του γονιδίου BRCA διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού εξαιτίας της ακτινοβολίας.

«Ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποια γυναίκα καρκίνο του μαστού εξαιτίας της ακτινοβολίας είναι μικρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο να πεθάνει από καρκίνο του μαστού αν δεν υποβληθεί σε εξέταση», σημειώνει η Δρ Κάρολ Φάμπιαν, ειδική στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook