Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο γερμανόφωνος Τύπος την επίσκεψη του αντικαγκελάριου Ρέσλερ στην Αθήνα με χαρακτηριστικότερο ίσως τίτλο αυτόν της Frankfurter Allgemeine. «Ο κ. Πτώχευση φέρνει επενδυτές».

Η ίδια εφημερίδα αναρωτιέται: Τους φέρνει όμως πράγματι; «Για να είναι συμφέρουσες οι επενδύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της χώρας. Ο δρόμος γι αυτό είναι μακρύς και περνάει μέσα από οδυνηρές περικοπές μισθών.»

«Επίσκεψη με καρότο και μαστίγιο» χαρακτηρίζει την αποστολή Ρέσλερ η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» και εξηγεί:

«Η κρίση χρέους ασφαλώς παίζει ρόλο στο ταξίδι αυτό και θα συζητηθεί […] Όμως για τον Ρέσλερ άλλος είναι ο σκοπός του ταξιδιού: να διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.»

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου: «Οι Γερμανοί επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί, αναλογιζόμενοι το δυσμενές επενδυτικό κλίμα και τις περίπλοκες διαδικασίες έγκρισης στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας χρειάστηκε δεκαοκτώ μήνες για να κατασκευάσει τη δική της μονάδα φωτοβολταϊκών που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία, αλλά η διαδικασία για την έγκρισή της πήρε τρισήμισυ χρόνια. Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα εκφράζουν παράπονα για τη διαφθορά, τις ασάφειες της νομοθεσίας, το φορολογικό δίκαιο που συνεχώς αλλάζει και την ασυνέπεια του κράτους στις πληρωμές.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook