Την οργισμένη αντίδραση πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε στην περιοχή Καστελαμάρε Ντι Στάμπια, λίγο έξω από την Νάπολη, η απόφαση ιδιοκτήτη καταστήματος να εκθέσει μπλουζάκια στην βιτρίνα του με τυπωμένη τη φράση «καλύτερα νεκρός παρά μετανοημένος» (Meglio morto che pentito)

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πίσω από την ακραία πρωτοβουλία βρίσκεται η τοπική μαφία, η Καμόρα, που θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ιδίως στους νέους: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να ενθαρρύνεται η συνεργασία μετανοημένων μαφιόζων με τις εισαγγελικές αρχές».

Όπως γράφει άρθρο στο in.gr, πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής της τοπικής εφημερίδας Metropolis είχε δεχθεί απειλές από εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος, διότι ένας συντάκτης του, αναφερόμενος στον νονό Σαλβατόρε Μπελβίζο (που βρίσκεται έγκλειστος στην φυλακή) τον είχε χαρακτηρίσει «μετανοημένο».

Οι εκπρόσωποι της μαφιόζικης φατρίας Ντ' Αλεσάντρο απείλησαν ακόμη και τους περιπτεράδες, ζητώντας τους να μην πουλήσουν, αλλά να επιστρέψουν άμεσα στον διανομέα το συγκεκριμένο φύλλο της Metropolis.

http://www.net1news.org/sites/default/files/imagecache/interna_big/meglio_morto_che_pentito_0.jpgΣε ό,τι αφορά τα «μπλουζάκια με το μαφιόζικο σύνθημα», πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν «την άμεση αντίδραση της υγιούς κοινωνίας».

Από την τοπική κεντροδεξιά, ο Λουίτζι Σιτσινιάνο απηύθυνε έκκληση στον δήμαρχο του Καστελαμάρε Ντι Στάμπια «να υπογράψει αμέσως διάταγμα με το οποίο να απαγορεύει διαφημίσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα βιάζουν το μυαλό και την ψυχή των νέων της Κάτω Ιταλίας».

Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων της περιφέρειας, Φραντσέσκο Εμίλιο Μπορέλι, συμπληρώνει ότι «το μπλουζάκι αυτό συμβολίζει μια πρόκληση πολιτιστικής υπεροχής με αναφορά σε ένα συγκεκριμένο μοντέλo και ένα σαφές μήνυμα της Καμόρα, η οποία θεωρεί εαυτή ισχυρότερη από τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Xάρη στην συνεργασία μετανοημένων μαφιόζων -αρχίζοντας από τον Τομάζο Μουσέτα της σικελικής Κόζα Νόστρα- το ιταλικό κράτος έχει καταφέρει να προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις, εισχωρώντας στους μηχανισμούς των διαφόρων μαφιών, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών και στην εκμετάλλευση κρατικών εργολαβιών.