Το haircut των ελληνικών ομολόγων οσονούπω αυξάνεται και δρομολογεί τη μεγαλύτερης έκτασης κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από γενέσεως του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που επικαλείται και δημοσιεύει σήμερα το «Κεφάλαιο», το ΔΝΤ συμπαραστέκεται πλέον στο πλευρό της Γερμανίας στην απαίτηση επαναδιαπραγμάτευσης του PSI τόσο ως προς το εύρος του haircut όσο και ως προς τον ε4παναπροσδιορισμό των επιτοκίων των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά, αλλά και των επιτοκίων των ομολόγων που θα δοθούν ως εγγύηση της αποπληρωμής των τόκων.

Η εξεταζόμενη διεύρυνση του haircut ξεπερνά τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν σε ανακεφαλαιοποίηση μέσω του προγράμματος που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία διασφαλίζει, άλλωστε, στο 100% και τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση θα συνοδεύεται από αλλαγές στη σύνθεση των διοικήσεων, αλλά είναι άγνωστο ποιο θα είναι τελικά το μοντέλο που θα ακολουθήσει η τρόικα.

Αν όμως η οριστικοποίηση της αναθεωρημένης συμφωνίας της 21ης Ιουλίου καθυστερήσει μέχρι τα τέλη τ6ου 2011 ή τις αρχές του 2012, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λιγότερο από 3-6 μήνες για να βρουν λύσεις που θα τους επιτρέψουν να αποφύγουν τη γενικευμένη κρατικοποίηση.

Όπως εκτιμά η εφημερίδα, μιας τέτοιας κλίμακας ανατροπή στο τραπεζικό σύστημα θα προκαλέσει μια μείζονα ανατροπή και στο πολιτικό σύστημα, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στη σύνθεση των πολιτικών κομμάτων που θα επιλέξουν να διαχειριστούν αυτές τις αλλαγές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook