Όχι έναν, όχι δυο αλλά 109.421 συνταξιούχους πανελλαδικά που δεν εμφανίστηκαν πουθενά για να απογράφουν και… αναζητούνται «ξεσκέπασε» η διαδικασία απογραφής που πραγματοποιήθηκε στα καταστήματα του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα.
Στο νομό Ηρακλείου το ΙΚΑ έχει εντοπίσει 1.745 συνταξιούχους-\”φαντάσματα\” που, ενώ λάμβαναν κανονικά σύνταξη, δεν προσήλθαν εντός της ημερομηνίας που είχε οριστεί για να απογραφούν, με το γεγονός αυτό να κινεί πολλές υποψίες καθιστώντας επικρατέστερο το σενάριο της απάτης. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, οι χιλιάδες αυτοί \”αόρατοι\” συνταξιούχοι κοστίζουν σε ετήσια βάση 1,5 δισ. ευρώ στο ταμείο!

Προκειμένου να αποκαλυφθεί αν πρόκειται για ανθρώπους που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπόρεσαν να προσέλθουν για να απογραφούν, η διοίκηση του ΙΚΑ αναζητά τα πρόσωπα αυτά, δίνοντας μάλιστα κάποια παράταση στη διαδικασία της απογραφής, έτσι ώστε αν τελικά υπάρχουν να εμφανιστούν. Όπως όμως επισημαίνεται, αν δεν εντοπιστούν ως τις 22 Οκτωβρίου, δε θα πάρουν σύνταξη, ενώ το ΙΚΑ επιφυλάσσεται για περαιτέρω κυρώσεις στις περιπτώσεις απάτης που θα διαπιστωθούν.

Παράταση προθεσμίας

Η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, και έληξε τυπικά στις 30 Σεπτεμβρίου. Η διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να διευκολύνει τους «ξεχασιάρηδες» συνταξιούχους, παρέτεινε άτυπα την προθεσμία, ωστόσο στους συνταξιούχους που δε θα εμφανιστούν για την απογραφή, όπως κατηγορηματικά δήλωσε κ. ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, θα διακοπεί η καταβολή της σύνταξης. Αν κάποιοι ήταν απλά αμελείς, όπως τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, τότε μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα να απογραφούν και μόνο τότε θα τους καταβληθεί η σύνταξη και θα συνεχίσουν να πληρώνονται. Ο ίδιος πάντως δεσμεύτηκε ότι το ΙΚΑ θα διερευνήσει τις περιπτώσεις των αναπόγραφων συνταξιούχων και για όσους αποδειχτεί ότι εισέπρατταν παράνομα θα απαιτηθούν τα ποσά αυτά από τους ίδιους ή τους κληρονόμους τους σε βάθος δεκαετίας, ενώ θα κινηθούν και οι ποινικές διαδικασίες.

«Μέχρι τις 22 Οκτώβρη σε αυτούς που δεν απογράφηκαν δε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί. Υποθέτω ότι μέχρι τις 25 Οκτωβρίου θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό», τόνισε ο διευθυντής του ΙΚΑ Εσταυρωμένου Νίκος Ροκαδάκης.

Απώλεια 1,5 δισ.
Αν τελικώς αποδειχτεί ότι ο αριθμός των ατόμων που έπαιρναν σύνταξη χωρίς να δικαιούνται είναι ο αντίστοιχος με τον αριθμό όσων δεν πήγαν να απογραφούν, τούτο σημαίνει ότι το ΙΚΑ έχει ετήσια απώλεια 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ. Το ποσόν στην περίπτωση αυτή είναι πολύ μεγάλο, αν υπολογιστεί ότι, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, το ετήσιο έλλειμμα του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ αναμένεται να φτάσει ως το τέλος του έτους το 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ και να αγγίξει το 2050 το 0,7% του ΑΕΠ ή 1,15 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ είχε καταγράψει 8.000 (σε σύνολο 810.000) συνταξιούχους του Οργανισμού οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν. Η ζημιά για τον Οργανισμό είχε εκτιμηθεί στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

3.515 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πρωτιά το Ηράκλειο

Στην Κρήτη συνολικά, όπως τόνισε ο διευθυντής του ΙΚΑ Εσταυρωμένου Νίκος Ροκαδάκης, καταγράφηκαν 3.515 συνταξιούχοι «φαντάσματα». «Συγκεκριμένα, στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν 1.745, στο νομό Χανίων 944, στο Ρέθυμνο 386 και στο Λασίθι 440, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «αν υπάρχει παρανομία θα τη δούμε στην πορεία». Σε επίπεδο χώρας, μέχρι την Πέμπτη είχαν απογραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος, 898.643 δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής σύνταξης, ενώ άλλες 109.421 δεν εμφανίστηκαν. Από αυτούς, οι 99.131 είναι δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής σύνταξης και οι 10.290 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης.

\”Νέα Κρήτη\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook