Βολές κατά της Ανγκελα Μέρκελ εξαπολύει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, λέγοντας ότι λυπάται για το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει όραμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού WirtschaftsWoche, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο Ζέλικ σημειώνει:

«Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, όταν κατέρρευσε το Ανατολικό Μπλοκ, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε ένα όραμα για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα. Δε συμβαίνει κάτι ανάλογο σήμερα και όσο αυτό συνεχίζεται τόσο κοστίζει σε χρήμα και τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για μια λύση».

Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, θέμα το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με την Ανγκελα Μέρκελ, την Κυριακή.

«Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να επιλύσουν τα προβλήματά τους με αύξηση της ρευστότητας. Αυτό δεν μπορώ να το επικρίνω, αλλά δε λύνει το πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να κερδίζει χρόνο» προσθέτει ο Ζέλικ.

«Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στη Γαλλία, η Ιταλία βρίσκεται σε μια ζώνη αναταράξεων και η Βρετανία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη. Από πού λοιπόν θα έλθει η λύση;» αναρωτιέται.

Όσον αφορά τους δισταγμούς των Γερμανών πολιτών να πληρώσουν για άλλες χώρες, ο Ζέλικ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, εκτιμά ότι οι φορολογούμενοι «λυπούνται πάνω από όλα για το γεγονός ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν τους λένε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Ζέλικ, «το θεμελιώδες ζήτημα είναι να μάθουμε εάν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θέλουν να οικοδομήσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωση».