Μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση έστειλε από το Αγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε όλοι οι λαοί «και ιδιαιτέρως ο βαρέως χειμαζόμενος ελληνικός λαός» να εξέλθουν της κρίσης «με τας ολιγοτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας».

Χαρακτήρισε, όπως αναφέρει η  naftemporiki.gr.   παράλληλα, «δύσκολο και κοπιώδες» το έργο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων ηγετών του κόσμου, ευχόμενος να τους δίνει ο Θεός πνεύμα συνέσεως και φωτισμόν και στο λαό δύναμη και ομόνοια. Τόνισε ακόμη ότι για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη περίσταση απαιτείται «συστράτευση και σύμπνοια πάντων, θυσίας, κόπους και υπομονήν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι τα αίτια της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά πρωτίστως πνευματικά και πρόσθεσε ότι λύση είναι η επιστροφή στο Θεό και τις ορθόδοξες χριστιανικές αξίες. Γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, η συνεργασία της πολιτείας με το Αγιον Ορος, σε αυτή ιδιαίτερα τη συγκυρία είναι, επιβεβλημένη.