Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να προσκαλέσει εκπροσώπους των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να συναντηθούν «τις ερχόμενες ημέρες» για να συζητήσουν για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον η πρόσκληση αυτή θα μπορούσε να επιλύσει το διπλωματικό αδιέξοδο που διαρκεί ένα χρόνο, καθώς εκπρόσωποι τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων αποκρίθηκαν επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις τους στις οποίες έχει αποδοθεί η ευθύνη για τη παράταση του αδιεξόδου.

Η ανακοίνωση από την Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, έγινε έπειτα από μια συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή -της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κουαρτέτο συζήτησε τι να κάνει στη συνέχεια για να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να επαναλάβουν «ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό.

Αποκρινόμενος στη δήλωση της Άστον, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είπε πως αν το Ισραήλ «αναγνωρίσει τα σύνορα του 1967 και παγώσει τον εποικισμό, είμαστε έτοιμοι να πάμε αμέσως» στις συνομιλίες που επιδιώκει να συγκαλέσει η ΕΕ.

Στην Ιερουσαλήμ, ισραηλινός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters δεν θέλησε να σχολιάσει την πρόσκληση, άφησε όμως να εννοηθεί πως το Ισραήλ θα ήταν έτοιμο να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση αν δεν επισυνάπτονταν όροι.

Το Ισραήλ έχει «επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία του να ξεκινήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς οποιουσδήποτε όρους», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε οι Παλαιστίνιοι να είναι έτοιμοι, επίσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook