Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η προσάραξη του φορτηγού πλοίου «Rena» στον ύφαλο του Αστρολάβου, περίπου 12 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού Τοράνγκα στη Νέα Ζηλανδία καθώς ήδη υπάρχει μεγάλη διαρροή πετρελαίου και οι αρχές φοβούνται ότι θα υπάρξει ρήγμα που μπορεί να απελευθερώσει 1.700 τόννους πετρελαίου στην περιοχή με ανυπολόγιστες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες.

Ήδη το πολεμικό ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας κλήθηκε σήμερα να βοηθήσει στον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου από το λιβεριανό φορτηγό πλοίο.

Το πλοίο Rena, προσάραξε το πρωί της Τετάρτης στον Κόλπο του Πλέντι,γνωστό για την πλούσια θαλάσσια πανίδα του και ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Νέας Ζηλανδίας.

Το καύσιμο που μέχρις στιγμής έχει ήδη διαρρεύσει έχει σχηματίσει μια πετρελαιοκηλίδα μήκους πέντε χιλιομέτρων στην οποία έχουν παγιδευτεί πολλά πουλιά.

Το πολεμικό ναυτικό της χώρας έχει στείλει τέσσερα πλοία στην περιοχή, ενώ ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις ακτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ευρείας κλίμακας επιχείρησης καθαρισμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Νικ Σμιθ δήλωσε χθες ότι η προσάραξη του Rena \”είναι πιθανό να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία εδώ και δεκαετίες\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook