Από τον Σεπτέμβριο εμφανίσθηκαν οι πρώτες μικρές εστίες «αγανακτισμένων» πολιτών σε πολιτείες των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον προσέλκυσε η παρουσία τους έξω από το κτίριο της «βιτρίνας» των διεθνών αγορών, του Xρηματιστηρίου της Wall Street. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο βασικός στόχος των «αγανακτισμένων» είναι τα ακριβοπληρωμένα στελέχη της Wall Street, εκείνοι στους οποίους καταλογίζουν ότι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Το αμερικανικό κίνημα των «αγανακτισμένων» είχε ως αφετηρία του πρωτοβουλίες πολιτών μέσω του διαδικτύου. Η αρχή έγινε τον Ιούλιο, όταν η καναδική οργάνωση «Adbusters» καλούσε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί για την απληστία και τη διαφθορά στη Wall Street κλείνοντας το πρώτο ραντεβού στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στη Wall Street για τη 17η Σεπτεμβρίου.

Η πρωτοβουλία, αν και αγνοήθηκε αρχικά από τα μέσα ενημέρωσης, αναβαθμίστηκε στην κοινή γνώμη όταν εξασφάλισε τη στήριξη της ομάδας χάκερ «Anonymous». Μετά την παρέλαση ακόμα και αστέρων του Χόλιγουντ έξω από τα κτίρια της «μέκκας των χρηματιστηρίων», τη Wall Street, η ομάδα «Anonymous» ανέβασε βίντεο την Παρασκευή στο διαδίκτυο για να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αύριο 10 Οκτωβρίου κατά το τέλος των συναλλαγών, δηλαδή γύρω στις 3.30 μ.μ. τοπική ώρα. Λαμβάνοντας μέτρα, οι υπεύθυνοι του Xρηματιστηρίου αναμένουν πιθανά προβλήματα στις συναλλαγές.

 \"http://www.digitalburg.com/artman2/uploads/1/wallstreet_bailout_protest-April-2011.jpg\"Το κίνημα της Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Τάμπα, στη Φλόριντα, τη Φιλαδέλφεια, το Νόρφιλικ, τη Βιρτζίνια, το Τρέντον και το Τζέρσι Σίτι στο Ν. Τζέρσι, το Χιούστον, το Σαν Αντόνιο και το Οστιν του Τέξας, το Νάσβιλ του Τενεσί, το Πόρτλαντ, στο  Ορεγκον, το Σιάτλ, το Λος Αντζελες, το ανατολικό Σικάγο και το Σεντ Λιούις.

Με τη χώρα να διανύει την πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του νέου προέδρου το 2012, αυτή την εβδομάδα έγιναν δύο «βαρυσήμαντες» παρεμβάσεις σχετικά με το νέο φαινόμενο της αμερικανικής κοινωνίας. Σε μια ομιλία – καταπέλτη για την αμερικανική οικονομία και τις τράπεζες, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι κατανοεί τους διαδηλωτές τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι» και προειδοποίησε την κοινωνία ότι «οι διαδηλωτές δίνουν φωνή στην απογοήτευση που έχει ευρύτερη βάση τον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος».

\"http://www.bestweekever.tv/bwe/images/2008/09/Wall%20St%20Pig.jpg\" Στην εστία του προβλήματος εντόπισε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, ο οποίος εξέπληξε αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε πολλούς πολίτες χωρίς δουλειά. Εχουμε άνιση κατανομή του εισοδήματος. Είναι απογοητευμένοι πολίτες και μπορώ να καταλάβω την απογοήτευσή τους».

Οι συγκεντρωμένοι στη Wall Street, υποδαυλίζοντας φόβους για εικόνες ουράς ανέργων όπως στη δεκαετία του 1930, προκάλεσαν την παρέμβαση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ερικ Καντόρ, ο οποίος ανησυχεί ότι «το αυξανόμενο πλήθος» μπορεί να διχάσει τη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook